Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Un fenomen spectaculos se petrece în decembrie într-o peșteră din Munții Apuseni

Radu Pop
arieseni-apuseni.ro
pestera arieseni apuseni alba

Video | Un fenomenul spectaculos se petrece în decembrie într-o peșteră din Munții Apuseni

Într-o peșteră din Munții Apuseni se formează, doar în anumite perioade ale anului, un fenomen spectaculos. Iată explicația specialiștilor!

O peșteră din Munții Apuseni deține, în anumite perioade ale anului, o cascadă spectaculoasă. Fenomenul este accentuat în perioada când plouă mult sau când se topește zăpada.

Peştera Poarta lui Ionele este situată în versantul drept al Văii Ordâncuşa, pe teritoriul comunei Gârda de Sus, la o altitudine de 800 de metri. Este descrisă de gelologi ca fiind sculptată în calcare albe, alcătuită dintr-o galerie cu traseu frânt. La intrarea în peşteră, se află un pârâu care ţâşneşte din stâncă. Portalul înalt de 17 metri face din aceasta una dintre peşterile „înfricoşătoare” ale Apusenilor, scrie ziare.com, potrivit anten3.ro.

Peşterea este sculptată în calcare albe şi este reprezentată printr-o galerie având înălţimi cuprinse între 10-15 metri şi o lungime de 60 metri. Pereţii sunt umezi şi adăpostesc lilieci. Atracţia principală este apa curgătoare, care coboară până la şosea şi izvorăşte printr-un firicel chiar din peşteră. În anumite perioade ale anului, apa formează o veritabilă cascadă.

Accesul în peşteră este mai dificil, deoarece traseul este accidentat. Pentru turiştii care doresc să rămână mai multe zile în această zonă, există suficiente posibilităţi de cazare. Vizitarea se face prin intermediul unui ghid. În perioada de iarnă, programul de vizitare este între orele 10.00 - 15.00.

Se poate ajunge la peșteră prin Valea Arieşului, din comuna Gârda de Sus, urmând cale de 2,5 km drumul forestier ce porneşte din centrul comunei spre Peştera Scărişoara pe Valea Ordâncuşa.

Lungimea peşterii este de 324 de metri total, dar amenajaţi sunt doar 131 de metri. Înălţimea maximă este de 35 de metri. Pentru vizitarea peşterii nu este nevoie de vreo sursă de lumină suplimentară, interiorul fiind luminat. În galeria superioară se pot vedea stalactite şi stalagmite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.