Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Arborarea steagului UE sub Arcul de Triumf din Franţa a iscat o dispută printre conservatori

cnn.com
arcul de triumf, paris

Steagul UE a fost arborat pe 31 decembrie, pentru a marca preluarea de către Franţa a preşedinţiei rotative a UE pentru prima jumătate a anului 2022. Politicienii de extremă dreapta au susținut că este un semn că guvernul francez a abandonat identitatea ţării.

Franţa a arborat un steag al UE, pe 31 decembrie, după ce a preluat preşedinţia rotativă a Uniunii, declanşând un război politic cu extrema dreapta pe tema identităţii naţionale. La doar 48 de ore steagul a fost dat jos, potrivit Politico.

„Steagul era programat să fie retras duminică", a declarat Clément Beaune, ministrul Afacerilor Europene al ţării, în timpul unui interviu acordat duminică.

„Guvernul a fost forţat să îndepărteze steagul Uniunii Europene de pe Arcul de Triumf", a spus Marine Le Pen, candidata de extremă-dreapta la preşedinţie. „Mulţumesc mobilizării masive a tuturor iubitorilor Franţei şi Republicii pentru a-l face pe Emmanuel Macron să dea înapoi".

Emmanuel Macron a încercat să folosească acest moment pentru a arăta cum poate Franţa să influenţeze UE şi să beneficieze de pe urma apartenenţei sale. Le Pen şi Zemmour au folosit în mod similar acest moment pentru a-şi promova propriile argumente eurosceptice, potrivit Mediafax.ro.

Franţa a preluat oficial preşedinţia Consiliului UE sâmbătă şi o va păstra timp de jumătate de an. În acest rol, ţara va fi responsabilă de prezidarea reuniunilor miniştrilor UE.

Le Pen a denunţat arborarea drapelului ca fiind "un atac la identitatea ţării noastre, o insultă la adresa celor care au murit pentru Patrie", argumentând că drapelul UE a înlocuit steagul francez.

Arcul de Triumf este un memorial al soldaţilor francezi care au luptat şi au pierit în luptă.

„Această provocare îi jigneşte pe cei care au luptat pentru Franţa. Îi cer lui E. Macron să restabilească steagul nostru naţional", a spus ea într-un alt tweet, care a generat peste 14.000 de like-uri şi mii de retweet-uri.

Duminică, Beaune a ripostat la comentariile ei, avertizând asupra polemicilor. „Îndrăznesc să invoc memoria veteranilor, o spun eu, este o ruşine abjectă", a spus el. Iar steagul european nu l-a înlocuit niciodată pe cel francez, a spus el.

Drapelul francez, a spus el, este arborat sub Arcul de Triumf doar la ocazii speciale, cum ar fi ziua naţională din 14 iulie, cu această ocazie, nu fusese arborat. Extrema dreaptă, a susţinut el, a preferat "goliciunea în locul steagului european".

Disputa are loc cu câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale franceze, programate să înceapă pe 10 aprilie.

Un purtător de cuvânt al Elysée a negat, de asemenea, că steagul a fost dat jos sub presiune, spunând că a fost îndepărtat în noaptea de sâmbătă spre duminică, aşa cum fusese programat iniţial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.