Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Boris Johnson și alți lideri politici l-au condus pe ultimul drum pe fostul premier nord-irlandez David Trimble

Prim-miniştrii britanic Boris Johnson şi irlandez Micheal Martin s-au alăturat luni clasei politice nord-irlandeze pentru a-l conduce pe ultimul drum pe David Trimble, laureat al premiului Nobel pentru pace pentru contribuţia sa la încheierea mai multor decenii de conflict în provincia britanică, relatează AFP.

Fostul şef al guvernului local nord-irlandez a murit lunea trecută la vârsta de 77 de ani. Anunţul morţii sale - după o scurtă maladie - a fost însoţit de numeroase omagii venite din lumea întreagă, care au salutat munca sa susţinută pentru aplanarea tensiunilor între republicanii majoritar catolici şi unioniştii majoritar protestanţi.

Acest conflict cunoscut sub numele de "Troubles" s-a soldat cu circa 3.500 de morţi şi a luat sfârşit prin Acordul din Vinerea Mare, în 1998, potrivit Agerpres.ro.

În pofida divizărilor profunde agravate recent de Brexit, reprezentanţii clasei politice nord-irlandeze au mers în jurul prânzului la biserica presbiteriană Harmony Hill, de la Lisburn, la sud-vest de Belfast, la funeraliile sale. Erau prezenţi, alături de familie, unionişti, din care făcea parte Trimble, dar şi republicani precum lidera Sinn Fein Michelle O'Neill, care va conduce viitorul guvern de uniune după victoria istorică a formaţiunii sale la alegerile din mai.

"Evantaiul celor care s-au adunat pentru a-i aduce un omagiu stă mărturie nu numai pentru impactul lui David asupra peisajului politic, ci şi pentru amprenta pe care a lăsat-o asupra acestui peisaj şi moştenirea pe care ne-a lăsat-o tuturor", a subliniat reverendul Fiona Forbes în deschiderea ceremoniei.

Ea a reamintit că David Trimble era "un universitar, un lider de partid, un artizan al păcii, un laureat al premiului Nobel, primul care a ocupat postul de prim-ministru în noul executiv al Irlandei de Nord stabilit în cadrul Acordului din Vinerea Mare".

Jurist protestant intrat în politică la începutul anilor 1970 în rândul partidului unionist Vanguard, apropiat de paramilitari, David Trimble a contribuit la întocmirea, un sfert de secol mai târziu, a acordului de pace alături de catolicul John Hume, co-laureat al premiului Nobel. Pentru a reuşi acest lucru el a trebuit să depăşească rezistenţa comunităţii protestante pe care o reprezenta.

El a condus apoi primul executiv local care i-a reunit pe unionişti şi republicani în virtutea acordului de pace, între 1998 şi 2002.

Registre de condoleanţe au fost deschise în întreaga Irlandă de Nord. La sediul guvernului, o coroană de flori a fost depusă în faţa unui portret al lui David Trimble.

"Nu ar fi fost pace fără el", a spus fostul premier britanic Tony Blair, la putere în 1998, la postul BBC Ulster, luni dimineaţă. El a insistat asupra "caracterului de care a trebuit să dea dovadă pentru a rezista tuturor criticilor primite, ameninţărilor împotriva propriei vieţi care au fost proferate".

"Într-o epocă unde oamenii sunt în căutarea unui veritabil exemplu de leadership politic, cred că el este un foarte bun exemplu", a adăugat acesta.

Decesul lui Trimble intervine într-un moment de tensiune crescută şi paralizie politică în provincia britanică.

Principalul partid unionist, DUP, refuză să participe la un executiv local condus de Sinn Fein, cum este prevăzut în acordul din 1998, până când Londra va pune capăt anumitor prevederi ale acordului de Brexit care stipulează un statut vamal special pentru Irlanda de Nord.

Guvernul britanic vrea să schimbe unele prevederi ale protocolului nord-irlandez printr-o lege aflată în prezent în Parlament, provocând acţiuni în justiţie ale Uniunii Europene.

Acest statut special a fost creat pentru a evita revenirea la o frontieră fizică între provincie şi Republica Irlanda după Brexit, care ar fi putut fragiliza pacea.

Dar prin menţinerea de facto a Irlandei de Nord în piaţa europeană, se creează o frontieră de facto cu restul Marii Britanii - o trădare pentru unionişti - care alimentează din nou tensiunile comunitare.

O tentativă de a relansa parlamentul local, marţi, a fost amânată. A doua zi după înmormântare, deputaţii vor prezenta condoleanţe oficiale fostului premier în cadrul unei şedinţe speciale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.