Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Ciclonul Batsirai a ucis cel puţin 29 de persoane în Madagascar

aljazeera.com
ciclonul Batsirai uragan case distruse madagascar

Bilanţul în urma celui mai recent ciclon care a lovit Madagascar a crescut marţi la 29 de decese, în timp ce locuitorii unui oraş costier devastat încercau să îşi repare casele sau să amenajeze adăposturi temporare din lemn şi frunze de palmier împrăştiate de vânturile violente, relatează Reuters.

Ciclonul Batsirai s-a abătut sâmbătă asupra ţării insulare din Oceanul Indian, lovind coasta de sud-est şi lăsând în urmă, înainte de a părăsi zona de uscat, duminică târziu, 91.000 de persoane cu gospodării avariate sau distruse, potrivit agenţiei naţionale pentru intervenţie la dezastre.

Aceasta a fost a doua furtună devastatoare care a lovit Madagascar în ultimele două săptămâni, după ce ciclonul Ana a provocat 55 de morţi şi 130.000 de sinistraţi într-o altă zonă a ţării, situată mai la nord.

Ţara insulară, cu o populaţie de aproape 30 de milioane de locuitori, era deja afectată de o penurie de alimente în sud, consecinţă a secetei severe şi prelungite, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit Programului Alimentar Mondial, ciclonul Batsirai a înrăutăţit situaţia prin distrugerea culturilor care mai aveau două săptămâni până la recoltare.

În Mananjary, unul dintre oraşele cele mai afectate, cartiere întregi au fost aplatizate, scânduri, frunze de palmier, îmbrăcăminte şi articole de uz casnic fiind împrăştiate peste tot. O plajă lungă a fost acoperită cu moloz.

"Televizorul nostru, CD player-ul meu, toate hainele noastre, toate ustensilele de bucătărie, totul a dispărut", a declarat unul dintre locuitori, Philibert Jean-Claude Razananoro, în vârstă de 49 de ani, în timp ce se uita la casa sa prăbuşită.

El a fost cazat temporar împreună cu familia într-o şcoală transformată de guvern în centru de evacuare, însă au fost anunţaţi că trebuie să plece în weekend pentru că săptămâna următoare vor fi reluate cursurile.

"Plănuim să construim o baracă mică chiar aici, însă nu avem mijloacele necesare", a spus el, făcând apel la comunitatea internaţională să ajute.

Mulţi alţi locuitori băteau cu ciocanul în pereţii de lemn prăbuşiţi, încercând să desprindă scândurile pentru a începe reconstrucţia, însă munca era descurajantă. În imaginile surprinse cu drona de Reuters pot fi văzute zone vaste în care aproape nimic nu a mai rămas în picioare.

Doctorul Malek Danish Andrianarison, cunoscut în zonă drept dr. Gino, a fost nevoit să refuze un bărbat rănit la picior din cauza lipsei medicamentelor sau a bandajelor curate după ce ciclonul i-a luat pe sus acoperişul casei în care se afla cabinetul medical.

"Vedeţi, nu am acoperiş, am rămas fără medicamente", a declarat el gesticulând neputincios către grămezi de cutii de medicamente deteriorate şi fişe ale pacienţilor ude şi împrăştiate pe jos. "L-aţi văzut pe cel care a fost aici, n-am putut face nimic pentru el", a adăugat el.

Medicul a spus că a fost relativ privilegiat pentru că a avut suficientă mâncare, însă a declarat că alţi oameni mai săraci din cartier au rămas fără nimic.

Lisa Mara Lang, directoarea lanţului de aprovizionare pentru Madagascar din cadrul Programului Alimentar Mondial, a declarat că agenţiile umanitare colaborează cu autorităţile din Madagascar pentru a evalua amploarea pagubelor şi nevoile populaţiei. Potrivit spuselor sale, va fi nevoie de câteva zile până la conturarea unei imagini mai complete în această privinţă.

În fiecare an, în timpul sezonului ciclonic, care durează din noiembrie până în aprilie, circa 10 furtuni sau cicloane traversează partea sud-vestică a Oceanului Indian, de la est spre vest, făcând adeseori victime şi provocând pagube materiale importante.

În 2016, insula Madagascar a fost lovită de două furtuni majore: ciclonul Ava a ucis 51 de persoane în ianuarie, iar ciclonul Eliakim a făcut 20 de victime în luna februarie. În 2017, ciclonul Enawo a ucis cel puţin 78 de oameni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.