Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| Corul Naţional de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin', în concert aniversar la Senat

Madrigal facebook
Corul Naţional Madrigal

Corul Naţional de Cameră 'Madrigal - Marin Constantin', dirijat de Anna Ungureanu, a susţinut, joi seară, la Senat, un concert aniversar prin care a marcat 59 de ani de activitate neîntreruptă.

Actualului ansamblu i s-au alăturat, în public, foşti madrigalişti, concertul fiind structurat în şapte secţiuni: prima, dedicată fondatorului, Marin Constantin, a doua, anului înfiinţării Corului Madrigal, 1963 - luna aprilie, prima repetiţie, şi 7 iulie, la Braşov, primul spectacol. Alte secţiuni au fost consacrate Crăciunului, Programului 'Cantus Mundi' şi activităţii discografice.

"Sărbătorim 59 de ani de experienţă. Suntem într-un spaţiu al politicii, în sensul antic, al dezbaterii. Evenimentul a beneficiat de un concept aparte: 59 de minute în care, făcând abstracţie de orice amfitrion, am lăsat muzica să ne prezinte activitatea, în jocuri de lumini şi secvenţe video. În minutul 60 am prezentat perspectiva anului viitor. 59 de ani înseamnă diplomaţie pentru Madrigal, spiritualitate pentru poporul român, mai ales în perioada comunistă, înseamnă viziune în ceea ce se va întâmpla mâine cu societatea", a declarat pentru AGERPRES managerul corului, Emil Pantelimon.

Potrivit acestuia, din 1963, "Madrigalul schimbă România prin muzică", iar prin programul naţional Cantus Mundi, care reuneşte peste 1.700 de coruri şi aproximativ 60.000 de copii, "Madrigalul uneşte România prin muzică".

"Sunt vectori pe care îi urmărim: să punem muzica în prim-planul schimbării sociale, să ridicăm barierele de comunicare şi mai ales să educăm", a adăugat Pantelimon, potrivit Agerpres.ro.

În cadrul galei, premiul "Marin Constantin", o statuetă, a fost acordat anul acesta compozitorului Sabin Pautza, un reper al muzicii corale româneşti.

Programul galei a inclus lucrări renascentiste, piese româneşti cu muzică tradiţională şi populară transpuse pentru cor şi lucrări contemporane. De asemenea, Madrigalul a interpretat joi seară, în premieră, o piesă japoneză. La final, imnul 'Cantus Mundi' de Ion Marin a fost intonat de madrigalişti şi de copii.

"Am avut chiar două cântece de iarnă, două colinde, pentru că astăzi este şi ziua în care lansăm turneul de Crăciun al Corului Madrigal din această iarnă, prin anunţarea spectacolelor şi punerea în vânzare a biletelor. Turneul va include nouă spectacole în şapte oraşe din ţară", a mai spus Pantelimon.

***

Din momentul înfiinţării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925-2011), Corul Madrigal a susţinut peste 4.600 de concerte aplaudate în întreaga lume, impunându-se astfel ca un adevărat "brand de ţară". Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renaşterea europeană, muzica bizantină şi creaţia contemporană românească şi universală.

Programul Naţional Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, iniţiat de reputatul dirijor Ion Marin şi derulat cu implicarea membrilor Corului Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.