Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Masacru în Norvegia: Ipoteza cea mai plauzibilă în urma anchetei este cea a 'maladiei', declară poliția

reddit.com
norvegia

Ancheta declanşată după atacul criminal cu arcul din sud-estul Norvegiei a consolidat până în prezent ipoteza unui act cauzat de o "maladie", a anunţat poliţia norvegiană vineri, relatează AFP.

"Ipoteza cea mai plauzibilă după primele zile de anchetă este cea a maladiei", a declarat inspectorul Per Thomas Omholt în cadrul unei conferinţe de presă, la două zile după atacul care s-a soldat cu cinci morţi şi trei răniţi. "Dar lăsăm uşa deschisă şi pentru alte ipoteze", a adăugat el.

Citește și: VIDEO| IMAGINI ȘOCANTE în Norvegia: Mai mulți oameni au fost UCIȘI cu arcul, alții sunt răniți, într-un atac

Printre ipotezele iniţiale, poliţia a luat în calcul "furia, răzbunarea, un impuls, jihadul, maladia şi o provocare", a explicat poliţistul.

Aceste declaraţii întăresc îndoielile în jurul sănătăţii mintale, şi deci a răspunderii penale, a lui Espen Andersen Braathen, care a recunoscut că a ucis cinci persoane şi a rănit alte trei miercuri la Kongsberg (sud-est), unde locuieşte.

Citește și: VIDEO| Atacul cu arcul soldat cu cinci morţi în Norvegia, tratat ca un 'act terorist'

Suspectat de radicalizare islamistă, acest danez de 37 de ani a fost plasat vineri în detenţie provizorie pentru patru săptămâni, dintre care primele două la izolare totală. Mai degrabă decât în închisoare, el va fi menţinut într-o instituţie medicalizată, a precizat procuroarea Ann Iren Svane Mathiassen.

Braathen a fost transferat joi seară într-o unitate psihiatrică, a explicat procuroarea, după "o evaluare a stării sale de sănătate".

El face obiectul unei evaluări psihiatrice efectuate de experţi pentru a determina dacă poate fi tras la răspundere penal pentru atac. Stabilirea concluziilor ar urma să dureze mai multe luni de zile.

Citește și: Norvegia are un guvern format aproape numai din femei: Între ele sunt și doi supravieţuitori ai carnajului de pe Insula Utøya

Chiar dacă atacurile poartă marca unui "act terorist", autorităţile par acum să încline către ipoteza instabilităţii mintale, notează AFP.

"Nu există nicio îndoială că actul însuşi te face să te gândeşti că poate fi vorba de un act terorist, dar ceea ce contează acum este ca ancheta să avanseze şi să se clarifice motivaţiile suspectului", a declarat joi şeful serviciilor de securitate PST, Hans Sverre Sjovold.

"Este o persoană care a beneficiat de mai multe şederi în sistemul de sănătate o anumită perioadă", a subliniat el, fără a furniza mai multe detalii, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Masacru în Norvegia: atacul de la Kongsberg a adus aminte de crimele de la Utoya, din urmă cu 10 ani

Semnalat în trecut pentru radicalizare, Braathen, convertit la islam în urmă cu câţiva ani, a recunoscut în timpul interogatoriilor că a comis atacul.

El era înarmat cu un arc şi cu săgeţi, precum şi cu alte două arme, despre care anchetatorii refuză să furnizeze detalii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.