Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Namibia: Statuia controversată a unui colonist german a fost coborâtă de pe piedestal şi va fi mutată într-un muzeu

dw.com
Namibia

Statuia controversată a unui colonist german, instalată pe un piedestal înalt în faţa unor clădiri municipale din Windhoek, capitala Namibiei, a fost coborâtă miercuri pentru a deveni obiect de muzeu, informează AFP.

Monumentul îl comemorează pe Curt von Francois, un comisar de armată din timpul dominaţiei germane în această ţară din Africa Australă, căruia i se atribuie înfiinţarea oraşului Windhoek, fapt contestat de activiştii locali, care au pus presiune pe municipalitate, cerând îndepărtarea statuii din spaţiul public.

Statuia, care îl reprezintă pe ofiţerul german în picioare, purtând o pălărie cu boruri, având mustăţi impunătoare, purtând o vestă militară şi ţinând o sabie în mână, a fost ridicată cu o macara.

''Acest moment este un îndemn la demnitate, oraşul nostru a fost curăţat'', a precizat Hildegard Titus, militant al grupului ''A Curt farewell'', care s-a mobilizat pentru ridicarea statuii. În plus faţă de aspectul emoţional, ''este vorba şi despre exactitatea istorică'', a mai spus el, potrivit Agerpres.

Municipalitatea a precizat că statuia va fi conservată la Muzeul oraşului Windhoek, unde va fi expusă şi însoţită de o explicaţie a contextului istoric, a precizat custodele Aaron Nambadi. Trebuie ''corectate poveştile false potrivit cărora von Francois este fondatorul oraşului'', a explicat el.

În Namibia, Germania a fost responsabilă pentru masacrarea a zeci de mii de persoane aparţinând populaţiilor indigene Herero şi Nama, în perioada 1904-1908.

Anul trecut, după negocieri dure şi îndelungate, autorităţile de la Berlin au recunoscut că au comis ''un genocid'' în acest teritoriu pe care l-au stăpânit în perioada 1884-1915 şi au promis un ajutor în beneficiul descendenţilor celor două triburi.

Luna trecută, Namibia a cerut renegocierea termenilor acordului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.