Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Numărul jurnalistelor de la Kabul s-a redus drastic de la venirea talibanilor. Femeile reporter sunt hărţuite

www.gettyimages.com
femei afganistan

Numărul femeilor jurnalist în activitate la Kabul a scăzut de la 700, cât era înainte de intrarea talibanilor în capitala afgană la 15 august, la mai puţin de o sută, a transmis miercuri organizaţia Reporteri fără Frontiere (RSF), relatează AFP.

RSF evidenţiază într-un comunicat "incidentele ce le implică pe jurnalistele afgane de la venirea la putere a talibanilor şi somaţiile de a respecta legile islamice" ca explicaţii pentru îndepărtarea femeilor din media.

Citește și: Uniunea Europeană va încerca să prevină un val migrator dinspre Afganistan susţinând ţările vecine

"La Kabul, responsabili ai media private au observat rapid că femeile reporter sunt hărţuite", afirmă organizaţia de apărare a libertăţii presei, invocând în special cazul lui Nahid Bashardost, care lucrează pentru o agenţie de presă independentă, Pajhwok, "bătută de talibani" în timpul unui reportaj în apropiere de aeroportul din Kabul la 25 august.

Altele au relatat că "au fost împiedicate să plece pe teren de gărzile talibane postate în faţa sediilor redacţiilor lor", adaugă RSF.

Citește și: Operațiune militară secretă demarată de SUA: cum au fost evacuați pe furiș americanii cu ajutorul talibanilor; rolul sediului MAI

Deşi în cele 48 de ore care au urmat preluării controlului asupra capitalei de către talibani femeile reporter ale unor posturi de televiziune private au reuşit să se întoarcă la lucru, "iluzia nu a durat", în ciuda asigurărilor oferite de talibani că libertatea presei va fi respectată şi că femeile jurnalist vor putea lucra, îşi exprimă regretul organizaţia.

Conform unei anchete desfăşurate de RSF împreună cu Centrul pentru femeile jurnalist afgane (CPAWJ), în 2020, la Kabul existau 108 instituţii media, pentru care lucrau 1.080 de femei, dintre care 700 de jurnaliste, informează Agerpres.ro.

"Din cele 510 femei care lucrau în cele mai mari opt instituţii media şi grupuri de presă, numai 76 (dintre care 39 jurnaliste) îşi exercită în continuare profesia. Ceea ce înseamnă o cvasi-dispariţie a femeilor jurnalist în capitală", constată RSF.

Citește și: Secretarul general al ONU cere fonduri pentru 'catastrofa umanitară' din Afganistan

În afara Kabulului, scenariul este acelaşi: "În provinciile unde aproape toate media private şi-au încheiat activităţile pe măsură ce trupele talibane avansau, majoritatea femeilor jurnalist au fost nevoite să îşi înceteze activitatea profesională", conform sursei citate.

Numai câteva continuă să îşi facă meseria cât pot de bine de la domiciliu, mai susţine organizaţia, care face apel la talibani "să ofere garanţii imediate pentru libertatea şi securitatea lor".

Citește și: Americanii fac pace cu talibanii și promit că vor lucra cu ei dacă 'îşi vor respecta angajamentele': 'Legitimitatea şi sprijinul trebuie meritate

Conform UNESCO, în 2020, Afganistanul număra 1.741 de femei printre profesioniştii media, dintre care 1.139 de jurnaliste. Însă între septembrie 2020 şi februarie 2021, aproape una din cinci femei jurnalist şi-a părăsit deja profesia, "din cauza violenţelor şi ameninţărilor permanente".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.