Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO| Vulcanul Cumbre Vieja continuă să expulzeze lavă pe insula spaniolă La Palma

Mclvor Times
Cumbre Vieja vulcan

Vulcanul Cumbre Vieja a continuat marţi să expulzeze lavă pe insula spaniolă La Palma, din Arhipelagul Canare, erupţie care durează de o lună şi care nu pare pe cale să se încheie, relatează AFP.

Vulcanul a început să erupă pe 19 septembrie, provocând scurgeri de lavă care au ajuns până la ocean şi au distrus tot ce au întâlnit în cale.

Deşi erupţia nu a provocat victime, lava a devastat 763 de hectare de pământ şi a distrus 1.956 de clădiri, între care sute de case, potrivit ultimelor cifre oferite de guvernul spaniol. Norii de cenuşă proveniţi de la vulcan perturbă în mod regulat cursele aeriene.

După o lună de erupţie, însoţită de seisme minore, geologii nu sunt în măsură să spună cât mai poate dura activitatea vulcanului.

Vulcanul Cumbre Vieja degajă 10.000 de tone de dioxid de sulf pe zi şi ar trebui să emită mai puţin de 400 de tone pentru ca să se considere că activitatea vulcanului este pe cale să se încheie, a declarat David Calvo, purtătorul de cuvânt al Institutul de vulcanologie din insulele Canare (Involcan).

"Nimeni nu poate afirma că suntem aproape de sfârşitul" erupţiei, a declarat şeful guvernului regional al Insulelor Canare, Angel Victor Torres.

Un nou flux de lavă se găseşte acum la circa 30 de metri de coasta de vest a insulei, iar scurgerea sa în ocean poate provoca vapori toxici, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit lui David Calvo, această scurgere de lavă, a cărei temperatură depăşeşte 1.100 de grade, se deplasează foarte încet şi ar putea ajunge marţi la ocean, ceea ce va conduce probabil la un lockdown pentru locuitorii din zonă pentru a se evita orice pericol.

În total, aproape 7.000 de persoane au fost evacuate din cauza erupţiei pe insula cu aproape 85.000 de locuitori.

Insula La Palma se confruntă cu cea de-a treia erupţie din ultimul secol, după cea a vulcanului San Juan în 1949 şi cea a vulcanului Teneguia în 1971.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.