Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Alexandru Rafila acuză guvernul că a 'încurajat transmiterea' virusului: Până când s-a terminat UNTOLD, totul era în regulă

Facebook
Alexandru Rafila

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, acuză Guvernul Cîțu că prin inacțiunea sa a încurajat răspândirea coronavirusului în România. Rafila critică absența măsurilor preventive înainte de festivalul UNTOLD.

„Asta vă spuneam de la data de 1 august, că socotelile Ministerului Sănătății nu sunt realiste, mai ales în condițiile în care dânșii nu au luat nicio măsură, ci au încurajat transmiterea, prin încurajarea de evenimente publice care au constituit acceleratoare ale transmiterii. Totdeuna e mai greu să gestionezi când mecanismul a fost gestionat și numărul de cazuri este mare. Nu numai pentru pacienții cu COVID, ci și pentru cei cu alte patologii. Anul trecut am trăit o adevărată tragedie, cu cel mai mare număr de decese după Al Doilea Război Mondial. În condițiile în care numărul de cazuri zilnice va depăși probabil 15.000 în a doua jumătate a lunii octombrie, problema va fi de gestionare a spitalelor”, a declarat Rafila, într-o conferință de presă la sediul PSD.

Alexandru Rafila afirmă că trebuie făcute eforturi concrete pentru menținerea școlilor deschise, un factor important fiind testarea.

„Toată lumea clamează faptul că vrea să țină școlile deschise, m-a bucurat afirmațiile domnului Arafat că școlile vor fi deschise și după 6/1000. Dar eu văd că școlile se închid. Trebuie găsite soluții ca școlile să rămână deschise și după acest prag dacă se testează. Atunci putem să discutăm despre un guvern responsabil. Doar declarațiile, în lipsa unor măsuri concrete, nu sunt suficiente. Această generație se va confrunta cu o generație traumatizată, greu de integrat social, cu traume în ceea ce privește sănătate fizică și psihică”, a explicat deputatul.

Alexandru Rafila afirmă că amploarea valului 4 al pandemiei depinde de populația receptivă, care nu este nici vaccinată, nici nu a trecut prin boală. Deputatul acuză guvernul că a întârziat să ia măsuri, pentru a permite desfășurarea la Cluja festivalului UNTOLD.

„Depinde de epuizarea populației receptive, care se face prin vaccinare sau prin trecerea prin boală. România are puțin peste 30% populație vaccinată. Noua variantă se va transmite mult mai rapid. Ne așteptăm la un număr mare de cazuri. Nu știu ce face acest guvern minune pe care îl avem, pentru că măsurile sunt nepredictibile, incomplete și câteodată neserioase. Pe mine m-a frapat chestiunea asta extraordinar de tare: până pe 10 septembrie, când s-a terminat festivalul UNTOLD, totul era în regulă. Catastrofa a început în 11. Chestiunea asta arată o indiferență crasă în ceea ce privește sănătatea oamenilor din această țară și funcționarea economiei și a societății în general. Nu se poate să o atitudine până în data de 10 și din 11 sau 112 dintr-o dată avem o problemă de sănătate publică, luăm măsuri în consecință și până atunci nu am făcut nimic. Creșterea a început din data de 5 iulie. Domnul Cîțu probabil nu a avut timp să spună acest lucru”, a mai declarat Rafila.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.