Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Angela Merkel s-a trezit: 'UE trebuie să abordeze direcţia în care se îndreaptă şi să iasă din spirala confruntării pe subiectul statului de drept'

merkel bautura

Statele Uniunii Europene trebuie să aprofundeze discuţiile despre direcţia în care trebuie să se îndrepte blocul comunitar şi să rezolve prin dialog dispute cum este cea din prezent cu Polonia privind statul de drept, a apreciat, vineri, cancelarul german, Angela Merkel, la finalul summitului european, probabil ultima sa participare la o astfel de reuniune, consemnează agenţiile Reuters, EFE şi AFP.

''Există chestiunea independenţei justiţiei, dar şi (întrebarea) ce rezultă ... în ce direcţie se îndreaptă Uniunea Europeană, ce trebuie să fie o competenţă europeană şi ce trebuie abordat de statele naţionale'', a spus Merkel în faţa presei la Bruxelles.

''Dacă priviţi istoria Poloniei, este foarte de înţeles că problema definirii identităţii lor naţionale joacă un mare rol'', a atras ea atenţia.

''Suntem o societate liberă şi fiecare îşi poate arăta opinia critică. Din punctul meu de vedere, am încercat să rezolv problemele, iar dacă alţii văd acest lucru diferit, evident că va trebui să trăiască cu el'', a reacţionat Angela Merkel, după ce un ziarist i-a cerut să le dea un răspuns celor care o acuză că în cei 16 ani cât a fost cancelar german s-au putut ridica la putere în state ale UE lideri eurosceptici precum Viktor Orban în Ungaria sau Mateusz Morawiecki în Polonia.

Vorbind despre recenta decizie a Tribunalului Constituţional polonez - care a stabilit că dreptul naţional are întâietate în faţa celui european şi a amplificat astfel disputa deja majoră între Varşovia şi Bruxelles pe tema statului de drept -, Merkel a apreciat că în acest caz ''nu este vorba doar despre o problemă juridică, ci şi de una politică'' şi ''nu putem rezolva marile diferende politice doar pe calea procedurilor juridice''.

Dar ea a asigurat că în discuţia pe acest subiect avută de liderii europeni la summit a existat o ''amplă sintonie'' că modul corect de a o rezolva este ''respectându-ne unii pe ceilalţi''. ''Trebuie să ieşim din această spirală a confruntării'', a concluzionat la acest capitol cancelarul german care-şi încheie ultimul mandat.

''Acesta a fost probabil ultimul meu Consiliu European. Pentru mine a fost mereu o plăcere'', a mai spus Angela Merkel în declaraţiile date după summit. ''Dar părăsesc acum această Uniune Europeană din poziţia de cancelar într-o situaţie care mă îngrijorează'', a mărturisit ea, menţionând, pe lângă statul de drept, probleme precum migraţia sau presiunea economică.

În acest timp, fosta titulară a Apărării în guvernul său, actuala preşedintă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat despre disputa cu Polonia că ''avem un drum lung de parcurs, drum care este o combinaţie a dialogului, răspunsurilor legale şi acţiunilor concrete pentru a restabili independenţa justiţiei''.

Participant la summit, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a acuzat că ''unele instituţii europene îşi atribuie dreptul de a decide asupra unor competenţe care nu le-au fost transferate''. ''Nu vom acţiona sub presiunea şantajului, suntem gata pentru dialog, nu acceptăm supra-extinderea competenţelor (instituţiilor UE), dar evident că vom discuta despre maniera de a soluţiona diferendele actuale'', a mai spus el joi, când a avut o întâlnire şi cu Angela Merkel.

Polonia şi Ungaria, ţări conduse de guverne conservatoare, sunt criticate de Bruxelles că încalcă statul de drept şi valorile europene prin limitarea drepturilor comunităţii LGBT, prin reformele în justiţie sau refuzul de a accepta migranţi. O serie de proceduri de infringement şi acţiuni la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) au fost declanşate împotriva lor de Comisia Europeană, care nu a aprobat încă planurile de redresare şi rezilienţă (PNRR) ale celor două ţări, în timp ce Budapesta şi Varşovia acuză Comisia Europeană şi CJUE de practicarea unor standarde duble.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.