Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Arhidiaconul Mihail Bucă, despre proiectul unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române: 'Credincioșii noștri au avut nevoie de această gură de oxigen'

Mihail Buca

O sută de psalţi din ţară, coordonaţi de arhidiaconul Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale și coordonatorul grupului psaltic ”Tronos”, au realizat un proiect unic în istoria Bisericii Ortodoxe Române. În plină pandemie, psalţii s-au filmat interpretând „Apărătoare Doamnă” – imn închinat Fecioarei Maria. Clipul a fost publicat pe mai multe rețele de socializare și distribuit de mii de ori.

Arhidiaconul Mihail Bucă, iniţiatorul proiectului, a definit într-un singur cuvânt demersul: „mărturisire”.

”Şi pentru mine este o lucrare nouă, frumoasă şi anevoioasă! Credincioşii noştri au avut nevoie de această gură de oxigen, mai ales in condiţiile date. 100 de oameni care au cântat din adâncul sufletului”, a notat Mihail Bucă pe contul oficial de Facebook, subliniind importanţa comuniunii, chiar şi virtuale.

„Cu aceşti oameni minunaţi vrem să vă dăruim bucuria revederii în unitate. Ideea proiectului a prins contur încă de la începutul stării de urgenţă, a spus arhid. Mihail Bucă, informează basilica.ro.

„Am meditat la ce se întâmplă în viaţa Bisericii, a psalţilor şi a credincioşilor şi am zis în sinea mea că trebuie o cântare simplă, iubită de credincioşi. Aşa m-am decis asupra condacului Apărătoare Doamnă. Prima idee a fost sa încep cu grupul Tronos care la nenumăratele concerte aduna o medie de 40-50 psalţi , iar la cele mai mari chiar 70. În condiţiile date aceste numere mi se păreau foarte mici, ştiind că în ţară sunt mulţi oameni talentaţi şi iubitori de muzica bizantină”, a precizat dirijorul grupului psaltic Tronos.

Psalții provin din orașe precum: București, Iași, Cluj, Craiova, Mehedinți, Baia Mare, Alba Iulia, Constanța,Tulcea, Brașov, Sascut etc.

„Atunci mi-a venit ideea de 100! 100 pentru România în rugăciune ! Am căutat dirijorii importanţi din toata grupurile psaltice mari din ţară; fiecare dirijor a venit cu câţiva membri apropiaţi şi am ajuns la acest număr”, a spus părintele Mihail Bucă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.