Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Artista care s-a dezbrăcat în sanctuarul din Lourdes a fost CONDAMNATĂ, în Franța: Ea a spus că este artă ce face

Deborah de Robertis

Artista franco-luxemburgheză Deborah de Robertis a fost condamnată joi de justiţia franceză la achitarea unei amenzi în valoare de 2.000 de euro, dintre care 1.000 cu amânarea aplicării, după ce în 2018, în cadrul unuia dintre performance-urile sale, a apărut dezbrăcată în faţa grotei sanctuarului din Lourdes (sud-vestul Franţei), informează AFP.

''Vom face apel'', a reacţionat imediat avocata acesteia, Marie Dose, subliniind că este ''vorba despre prima condamnare penală a clientei sale'', scrie agerpres.ro.

Citește și: Cozmin Gușă aruncă bomba: Să-mi confirme dacă este adevărat că este homosexual. Am o serie de informații în acest sens!

Artista în vârstă de 36 de ani a fost de mai multe ori achitată după performance-uri similare, inclusiv în 2017, când şi-a expus părţile intime la muzeul Luvru, în faţa tabloului Gioconda, de Leonardo da Vinci.

Pe 31 august 2018, Deborah de Robertis a stat dezbrăcată, cu mâinile împreunate şi având capul acoperit cu un voal albastru, la intrarea în grota sanctuarului din Lourdes, unde, potrivit tradiţiei catolice, Fecioara Maria i s-a arătat lui Bernadette Soubirous, în 1858. Mai multe persoane aflate la faţa locului au încercat să îi acopere trupul şi au chemat poliţia.

Citește și: Dialog cu scântei între Marius Tucă și Raed Arafat: ‘De ce să nu-l cunoști, când le știi pe toate?’, ‘Nu ești omul implicat direct, ca și profesionist’

Sanctuarul a depus apoi plângere, condamnând un ''act de exhibiţionism care a şocat credincioşii prezenţi'' şi denunţând un demers ''care se pretinde artistic''. ''Această decizie vine împotriva jurisprudenţei care se creionează în prezent referitor la expunerea indecentă'', a subliniat joi Dose.

''Rolul instanţelor penale nu este de a decreta cine este artist şi cine nu este. Libertatea de exprimare nu trebuie să suporte ingerinţe disproporţionate'', a declarat avocata, reluând ideile pledoariei sale din 26 iunie cu prilejul audierii în faţa instanţei penale din Tarbes (sud-vest).

Citește și: Ludovic Orban a făcut anunțul! Câți bani vor primi părinții pe perioada în care stau acasă cu copilul

''Consecinţele juridice sunt importante, este important să dezbatem, să aducem în discuţie probleme care ţin de politică'', a declarat, pentru AFP, Deborah de Robertis.

''Din punct de vedere feminist, emanciparea are legătură cu trupul. Este normal ca femeile să-şi utilizeze corpul ca mijloc de exprimare, este o inversare'', a adăugat artista, care a mai afirmat că va ''folosi în continuare performance-ul'' ca modalitate de exprimare.

Citește și: Atac dur la adresa Ministrului Muncii: Sunteți de o incompetentă inadmisibilă! Nu ați făcut nimic

Contactaţi de AFP, reprezentanţii Sanctuarului de la Lourdes nu au dorit să exprime un punct de vedere referitor la această condamnare.

Deborah de Robertis a fost dată în judecată de mai multe ori pentru expunere indecentă, dar a fost de fiecare dată achitată.

Citește și: Ludovic Orban, despre redeschiderea restaurantelor: Este chiar posibilă în două etape

În 2014 şi 2016, artista a ajuns în faţa justiţiei în urma a două "reprezentaţii" susţinute la Muzeul Orsay din Paris, unde a recreat tablourile ''L'origine du monde'', de Gustave Courbet, şi ''Olympia'', de Edouard Manet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.