Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Boris Johnson a împerecheat franceza cu engleza ca să-l calmeze pe Emmanuel Macron, după cel mai mare scandal din NATO: Prenez un grip.Donnez-moi un break

www.gettyimages.com
macron boris johnson

Premierul britanic, Boris Johnson, a cerut, miercuri, Franţei, recurgând la o exprimare în "frangleză", să-şi revină după ce şi-a exprimat furia faţă de pactul de securitate în Indo-Pacific încheiat între SUA, Australia şi Regatul Unit, relatează AFP şi dpa.

"Cred că a venit timpul ca unii dintre prietenii noştri cei mai dragi din lume să-şi revină vizavi de toate astea", le-a spus el jurnaliştilor britanici în timpul unei vizite la Washington, folosind o expresie pe jumătate în franceză pentru "get a grip" (a-şi reveni, a-şi recăpăta controlul), respectiv "prenez un grip", scrie agerpres.ro.

"Donnez-moi un break (daţi-mi un răgaz)", a continuat el, tot în "frangleză". "Este în mod fundamental un mare progres pentru securitatea mondială. Sunt trei aliaţi care împărtăşesc aceleaşi valori care strâng rândurile şi creează un nou parteneriat pentru împărtăşirea tehnologiei", a mai spus Johnson.

Parteneriatul strategic pentru regiunea indo-pacific încheiat între Washington, Londra şi Canberra, care vizează limitarea influenţei chineze în regiune, are drept primă consecinţă ruperea unui important contract de furnizare de submarine convenţionale încheiat de Franţa cu Australia.

Pentru a-şi exprima furia, Franţa şi-a rechemat ambasadorul în SUA, un act fără precedent faţă de acest aliat istoric, precum şi pe cel din Australia, ţara în care a început criza.

Acest parteneriat "nu este exclusiv, nu încearcă să excludă pe nimeni. Nu îşi propune să vizeze China, de exemplu", a afirmat Boris Johnson. "El vizează intensificarea legăturilor şi prieteniei între trei ţări de o manieră care, cred, va fi benefică pentru lucrurile în care credem", a mai spus şeful guvernul britanic.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, urmează să aibă miercuri o discuţie telefonică cu omologul său american Joe Biden privind criza submarinelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.