Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Cântare în Parlamentul din Iran: 'Moarte Israelului. Moarte SUA!' / foc de artificii pe străzile din Teheran

Cântare în Parlamentul din Iran: 'Moarte Israelului. Moarte SUA!' / artificii pe străzile din Teheran

În timp ce o parte a țărilor Occidentale au condamnat operațiunea Hamas în  Israel, în alte țări - precum Iran - unii oameni se bucură. „Moarte Israelului! Moarte SUA” - asta se aude din Parlamentul din Iran, după ce Hamas a lansat operațiunea militară în Israel.

De asemena, la Teheran oamenii se strâng în aceste momente în Piața Centrală, unde cântă și au lansat un foc de artificii.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe iranian Nasser Kanaani a salutat sâmbătă ofensiva lansată asupra Israelului de mişcarea palestiniană islamistă Hamas, afirmând într-un interviu acordat agenţiei semioficiale ISNA că aceasta semnalează "încrederea crescândă" a palestinienilor în faţa Israelului, relatează Reuters şi AFP, informează Agerpres.

Ofensiva "a deschis o nouă pagină în istoria rezistenţei şi a operaţiunilor armate împotriva ocupanţilor din teritoriile ocupate", potrivit lui Kanaani, care a evocat de asemenea un "moment strălucitor în istoria luptei" palestinienilor împotriva Israelului.

Iranul nu recunoaşte statul evreu şi susţine cauza palestiniană, aminteşte AFP.

La rândul său, un purtător de cuvânt al guvernului irakian a notat într-un comunicat citat de Reuters că operaţiunile militare palestiniene sunt "rezultatul natural al deceniilor de oprimare sistemică" din partea "autorităţii sioniste de ocupaţie".

Comunicatul de la Bagdad atenţionează în acelaşi timp împotriva unei escaladări în teritoriile palestiniene, care ar putea afecta stabilitatea regiunii.

Kuweitul şi-a exprimat de asemenea "grava preocupare" în legătură cu evoluţiile dintre Israel şi palestinieni, învinuind Israelul pentru ceea ce a calificat drept "atacuri flagrante", a consemnat Reuters.

MAE kuweitian a făcut apel într-un comunicat la comunitatea internaţională să pună capăt "practicilor provocatoare ale ocupaţiei" şi "politicii de extindere a coloniilor".

Emiratele Arabe Unite au îndemnat în ce le priveşte Israelul şi pe palestinieni să împiedică noi violenţe şi să protejeze siguranţa civililor. "EAU cheamă la reţinere maximă şi la o încetare imediată a focului pentru a evita repercusiuni grave", se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Emiratelor.

Trebuie menționat că și în Liban oamenii au ieșit pe străzi și au petrecut atacurile Hamas în Israel.

Context

  • Cel puțin 160 de palestinieni au fost uciși în Gaza și peste 1.000 de răniți, potrivit autorității palestiniene de sănătate, după ce Israelul a lansat atacuri ca răzbunare la ofensiva surpriză a Hamas pe teritoriul israelian.
  • Oficialii israelieni din domeniul sănătății spun că cel puțin 40 de israelieni au fost uciși și 750 au fost răniți din cauza atacurilor Hamas.
  • Premierul israelian Benjamin Netanyahu spune că țara sa este „în război”, în timp ce oficialii palestinieni spun că încetarea ocupării israeliene a teritoriului lor este singura garanție pentru „securitate, stabilitate și pace” în regiune.
  • SUA spun că vor depune eforturi pentru a se asigura că Israelul „are ceea ce are nevoie pentru a se apăra”, iar Marea Britanie, UE și Ucraina au condamnat atacurile Hamas asupra Israelului.
  • Un consilier al liderului suprem al Iranului, Ali Hosseini Khamenei, spune că Iranul a sprijinit atacul palestinienilor. Grupul armat libanez Hezbollah a mai spus că este „în contact direct cu conducerea rezistenței palestiniene”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.