Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Cum vor SUA să schimbe Iranul: Mike Pence şi Mike Pompeo au manifestat la Paris împotriva Teheranului

cloudfront.net
proteste-femei-iran

Mii de membri ai unei mişcări de opoziţie iraniene au manifestat sâmbătă la Paris împotriva autorităţilor de la Teheran, susţinuţi, printre alţii de foştii înalţi oficiali americani Mike Pence şi Mike Pompeo, relatează AFP.

Veniţi din multe locuri ale Europei, după cum o arătă zecile de autocare cu numere de Germania, Polonia sau din ţări scandinave, aceştia s-au reunit la apelul Consiliului Naţional al Rezistenţei Iraniene (CNRI), una din principalele organizaţiei de opoziţie din afara Iranului, scrie agerpres.ro.

Numeroşi manifestanţi fluturau fostul drapel imperial al Iranului, pe care, în mijlocul culorilor verde, alb şi roşu, un leu cu spadă a fost înlocuit în 1980, după Revoluţia islamică, cu o caligrafie arabă semnificând Allah.

Adunarea viza să mobilizeze împotriva reprimării manifestaţiilor care au avut loc în urma decesului tinerei Mahsa Amini în septembrie 2022, după ce fusese arestată pentru nerespectarea codului vestimentar strict impus femeilor.

Simultan, CNRI, vitrina politică a Organizaţiei Mujahedinilor Poporului din Iran (OMPI sau MEK, considerată teroristă de către Teheran), ţinea o reuniune la Auvers-sur-Oise (la nord de Paris), la care participau, printre alţii, fostul vicepreşedinte american Mike Pence, fostul secretar de stat american Mike Pompeo sau ex-prim-ministrul britanic Liz Truss.

'Concilierea faţă de regimul mollahilor poate conduce la mai multă vărsare de sânge pentru poporul nostru şi rezistenţa noastră. (...) Ca şi dictatura Şahului, dictatura religioasă este în pragul prăbuşirii', a spus Maryam Rajavi, preşedinta CNRI, într-un discurs transmis în direct pentru manifestanţi.

'Regimul iranian nu a fost niciodată aşa de slab ca azi. Singura sa preocupare este să îşi menţină controlul precar asupra puterii, care slăbeşte cu fiecare zi', a declarat Mike Pence.

'La fel cum lumea liberă trebuie să susţină Ucraina, America va susţine poporul iranian împotriva tiraniei', a mai spus el, în timp ce numeroase drapele ucrainene erau vizibile în adunarea de la Paris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.