Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Dan Barna, variantă care ar arunca în aer coaliţia: Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe desfiinţarea SIIJ

Inquam Photos / George Calin
Dan Barna

Vicepremierul Dan Barna afirmă că liderii coaliţiei nu s-au înţeles în şedinţa de miercuri pe tema formei în care va fi desfiinţată Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). UDMR doreşte ca dosarele cu magistraţi să fie preliate de Parchetul General, în vreme ce USR doreşte revenirea competenţei la DNA şi DIICOT. O variantă prin care Guvernul Cîţu ar putea trece peste opinia UDMR ar fi angajarea răspunderii în faţa Parlamentului, însă discuţiile sunt în desfăşurare, afirmă Barna.

"Avem o discuţie în desfăşurare pe subiectul SIIJ. Încă căutăm o soluţie. Citim diferit avizul Comisiei de la Veneţia. Colegul meu, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a prezentat foarte clar poziţia Comisiei de la Veneţia, care coincide în foarte mare măsură cu poziţia Guvernului. SIIJ trebuie desfiinţată, fără alte artificii, fără alte floricele. Este poziţia pe care am susţinut-o şi în coaliţie. Colegii de la UDMR au alt punct de vedere şi o să continuăm zilele următoare discuţia pentru a găsi o variantă prin care acest obiectiv al coaliţiei să devină realitate.

Poziţia USRPLUS şi a PNL este aceea că nu putem să desfiinţăm SIIJ schimbând o etichetă şi mutând tot o secţie destinată exclusiv magistraţilor la Parchetul General. Poziţia noastră este cea susţinută de avizul Comisiei de la Veneţai, conform căreia magistraţii sunt în egală măsură beneficiari de justiţie ca orice alt cetăţean, astfel încât competenţa pe materie să se descompună la DNA, la DIICOT, la Parchetul General, în funcţie de eventualele fapte avute în vedere.

Trebuie să treacă aceastră formă a Guvernului de comisie, este o discuţie de amendament. Este una dintre variante asumarea de către Guvern a acestei decizii. Vom vedea. Este un subiect încă în desfăşurare, deocamdată nu am găsit o cale prin care coaliţia să fie aliniată la vot şi în momentul în care am intra la un vot în plen, aşa, să vedem ce se întâmplă, nu mă aştept la surprize plăcute. Politia nu e o zonă de surprize plăcute, dacă nu te asiguri dinainte de existenţa votului", a declarat Barna.

Potrivit art. 114 din Constituţie, "(1) Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

(2) Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată în condiţiile articolului 113.

(3) Dacă Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.