Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - De unde provine imnul ACL-ului: un proiect murit speranță

La ultimele mari mitinguri ale ACL-ului, înaintea prevăzutului în statut ”Verde înrourat”, pe scenă răsună un alt imn al ACL. Acesta este o piesă a formației Phoenix - ”Fragment Invocație Cantofabule”.

Senatorul PNL, Varujan Vosganian, explică că a mai dorit să impună acest imn pentru Uniunea Forțelor de Dreapta, un proiect politic care s-a stins la fel de rapid cum a apărut.

”În luna iulie a anului 1998 lansam, la Bucureşti, ca preşedinte al Partidului Alternativa României, Manifestul Dreptei din România. Câteva luni mai târziu propuneam conducerii Convenţiei Democrate din România transformarea acesteia într-o puternică coaliţie de dreapta, lucru ce a fost refuzat de celelalte partide şi organizaţiile civice ale CDR. În martie 1999, Partidul Alternativa României şi-a schimbat denumirea în Uniunea Forţelor de Dreapta şi şi-a ales imnul pe care l-a lansat într-un turneu care a început la Bucureşti, într-un concert la Sala Radio, şi a continuat în marile oraşe ale ţării (Iaşi, Timişoara, Cluj). Imnul UFD, creaţie a formaţiei Phoenix şi remixat de Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor, nu era altceva decât binecunoscutul fragment din Invocaţie de pe LP-ul Cantafabule, pe versurile lui Şerban Foarţă şi Andrei Ujică.

Într-un mod simbolic, Alianţa Creştin-Liberală a ales exact aceeaşi piesă muzicală, imnul UFD, pentru a deschide mitingurile sale în marile oraşe, în cadrul campaniei prezidenţiale. Să ne reamintim versurile acestui imn al Dreptei din România:

Fie să renască numai cel ce har

are de-a renaşte, curăţit prin jar,

din cenuşa-i proprie şi din propriu-i scrum,

astăzi, ca şi mâine, pururi şi acum”, arată Varujan Vosganian.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.