Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Doi luptători britanici, prinși de ruși în Mariupol, sunt judecați pentru terorism

luptatori britanici judecati

Luptătorii proruși din estul Ucrainei au declarat că vor deschide un proces împotriva a doi britanici, Aiden Aslin și Shaun Pinner, care au fost capturați luptând alături de soldații ucraineni în Mariupol.

Cei doi bărbați, care servesc în armata ucraineană, și Ibrahim Saadun, un prizonier din Maroc, au fost arătați stând într-o cușcă din sala de judecată rezervată inculpaților, într-o înregistrare video difuzată marți pe canalele de socializare pro-rusești.

Procurorii autoproclamatei Republici Populare Donețk, un guvern proxy din estul Ucrainei controlat de Rusia, au declarat că bărbații riscă pedeapsa cu moartea pentru "terorism" și pentru că au luptat ca "mercenari" împotriva invaziei rusești.

Aslin și ceilalți inculpați au declarat că au fost soldați obișnuiți care au luptat în armata ucraineană și că ar trebui să fie tratați ca prizonieri de război.

Dacă imaginile din sala de judecată se confirmă, bărbații ar fi primii soldați ucraineni judecați de forțele pro-ruse în ceea ce observatorii avertizează că ar putea fi o serie de procese-spectacol menite să justifice invazia Rusiei în Ucraina.

"Cunoașteți informațiile din actul de acuzare", l-a întrebat un interpret pe Aslin, un tânăr de 28 de ani din Newark, Nottinghamshire, care stătea într-o cușcă metalică rezervată inculpaților. "Tak tochno", a răspuns el, un răspuns militar care înseamnă "afirmativ". Shaun Pinner, în vârstă de 48 de ani, din Watford și Bedfordshire, a declarat, de asemenea, că a înțeles acuzațiile care i se aduc.

Oficialii ruși au amenințat că vor organiza tribunale militare pe care le-au numit "Nürnberg 2.0", menite să reflecte procesele pentru crime de război care se desfășoară la Kiev pentru atrocitățile comise de soldații ruși invadatori. Observatorii spun că procesele ar putea fi construite în mod deliberat pentru a exercita o presiune maximă asupra Occidentului și pentru a determina schimburi de prizonieri pentru soldații ruși capturați și judecați în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.