Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Eșec pentru Elon Musk: Explozie puternică la lansarea unei rachete SpaceX

floridatoday.com
spacex

O rachetă dezvoltată de SpaceX, compania lui Elon Musk, pentru următoarea generație a navei spațiale Starship, a luat foc în timpul unui test la sol, luni, în Texas, ceea ce reprezintă un eșec probabil pentru obiectivul lui Musk de a lansa Starship pe orbită în acest an, notează Reuters.

"Da, de fapt nu este bine. Echipa evaluează pagubele", a declarat Musk pe Twitter după explozia de la începutul serii a prototipului Super Heavy Booster 7, așa cum se vede într-o transmisiune în direct înregistrată de site-ul NASA Spaceflight.

Nu a existat nicio informație imediată cu privire la răniți.

Explozia, care a învăluit baza rachetei într-o minge de flăcări și fum gros și a părut să zguduie camera video, a fost specifică testului de pornire a rotirii motorului, a declarat Musk marți.

"Pe viitor, nu vom mai face un test de pornire în rotație cu toate cele 33 de motoare deodată", a spus el pe Twitter.

Ulterior, propulsorul a rămas în poziție verticală, fixat cu șuruburi pe un portic de testare.

Eșecul a survenit în mijlocul unei campanii de testare statică de câteva zile la Boca Chica, Texas, a propulsorului, echipat cu o serie de 33 de motoare Raptor pentru a fi utilizat într-un viitor zbor orbital de testare fără echipaj pe care SpaceX spera să îl lanseze în cursul acestui an.

Nava spațială completă a SpaceX, care va avea o înălțime de 120 de metri atunci când va fi cuplată cu propulsorul său super-ponderal din prima etapă, este vehiculul de lansare de ultimă generație al companiei, aflat în centrul ambițiilor lui Musk de a face călătoriile umane în spațiu mai accesibile și mai obișnuite.

SpaceX nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters pentru comentarii cu privire la explozia de luni.

De asemenea, Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) nu a răspuns imediat când a fost întrebată dacă va investiga explozia.

La sfârșitul anului 2020 și începutul anului 2021, SpaceX a pierdut patru prototipuri ale navei Starship propriu-zise într-o serie de lansări de testare la mare altitudine, când încercările de aterizare la întoarcere s-au soldat cu explozii. Prototipul Starship a reușit în cele din urmă să aterizeze în siguranță în mai 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.