Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FOTO-VIDEO - Grupul de tulnicărese din Munţii Apuseni, spectacol impresionant la poalele cetăţii din Dobrogea

Consiliul Județean Tulcea
tulnicărese

Peste 30.000 de persoane au participat la concertele susţinute în prima seară a festivalului Enisala - unitate la cetate, a anunţat Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea, relatează Agerpres.

Festivalul a fost deschis de grupul de tulnicărese din Munţii Apuseni, care au adus la poalele cetăţii din Dobrogea în premieră şi un tulnicar, din Satu Mare.

"Am venit în formula de şase fete şi un tulnicar. Am vrut să fie cumva o premieră, să arătăm că şi băieţii mai păstrează tradiţia cântatului din tulnic şi consider că l-am adus pe cel mai bun de la noi", a declarat pentru sursa citată coordonatoarea grupului de tulnicărese din Munţii Apuseni, Nariţa Crinela.

Ea a amintit că în fiecare an Maria Gligor, declarată în anul 2014 "Tezaur uman viu", organizează tabere de tulnic la Satu Mare.

"La început, e mai greu drumul, dar după şase ani de experienţă, e uşor. Se fac şi cursuri online. Chemarea cea mai dragă mie e chemarea la joc. E cea mai frumoasă", a afirmat Mircea Oneţ, din Satu Mare.

Una dintre cursantele grupului de tulnicărese este cântăreaţă de muzică populară şi îşi doreşte să ducă mai departe tradiţia.

"Sunt moaţă. Am ajuns la doamna Maria Gligor cu dorinţa de a-mi achiziţiona un costum popular, pentru că sunt şi solistă, şi mi-a arătat tulnicul. Mi-a povestit despre el, m-a lăsat să încerc cum este să sufli în tulnic şi aşa m-am îndrăgostit iremediabil de acest instrument. Sunt la început de drum şi-mi doresc să fac parte din acest grup cât mai mult timp cu putinţă, pentru că vreau să duc mai departe tradiţiile şi portul popular din zona Ţării Moţilor", a afirmat Alexandra Vereş.

În prima zi a festivalului Enisala - unitate la cetate, au cântat Plăieşii, Viţa de Vie şi Irina Rimes şi au fost demonstraţii ecvestre şi un show de drone.

"Aţi fost peste 30.000 astăzi la festivalul Enisala - Unitate la cetate. Aţi fost cel mai frumos public, la cel mai frumos festival. Vă mulţumim", a scris în noaptea de vineri spre sâmbătă Consiliul Judeţean, pe Facebook.

Evenimentul va continua sâmbătă, începând cu ora 20,00, cu recitalurile susţinute de ansambluri lipoveneşti din judeţul Tulcea, trupa Dubin, Raluka şi Balkanic, Iuliana Beregoi, Ilie Caracas şi Iris.

Duminică, de la aceeaşi oră, vor susţine concerte Ansamblul Landâş, trupa Zagăn, Connect-R, Compact şi Zdob şi Zdub.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.