Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Imagini spectaculoase din SUA: O tornadă violentă a lovit un oraș din California

BoardingPass
nor palnie tornada

O tornadă a traversat un oraş situat în sudul Californiei, a smuls acoperişuri şi a avariat maşini, la sfârşitul foarte violent al acestei primăveri, în acest stat din vestul Americii, relatează AFP, potrivit news.ro.

 

Această masă de vânt, specifică câmpiilor din centrul ţării, a parcurs Montebello, o localitate situată la câţiva kiolometri de Los Angeles.

”Tornada a smuls acoperişul clădirii. Toate geamurile maşinilor au fost sparte. Maşini au fost distuse, era un haos”, a declarat un comerciant postului KTLA.

Înregistrări video surprind fragmente de acoperiş învârtindu-se deasupra unor clădiri industriale în acest oraş cu peste 60.000 de locuitori.

Imagini aeriene surprind amploarea pagubelor - găuri în acoperişuri, canalizări contorsionate şi sparte şi maşini împinse în afara locului în care erau parcate.

Serviciul Meteorologic Naţional american (NWS) a anunţat că ancheta cu privire la acest eveniment, o ”tornadă slabă”, şi cu privire la altă tornadă care a avut loc laâ Carpinteria, la aproape 150 de kilometri vest.

Această din urmă tornadă ”a avariat aproximativ 25 de case mobile (rulote)”, a precizat MWS.

Estimări preliminare ale agenţiei arată că cele două tornade aveau rafale de vânt de până la 140 de kilometri pe oră.

”Este o tornadă destul de considerabilă faţă de cele normale (din California), pentru că a atins o zonă locuită, a cauzat în mod clar pagube şi poate că a cauzat răniri”, a subliniat într-un mesaj postat pe twitter meteorologul Daniel Swain.

”RÂU ATMOSFERIC”

Tornadele au avut loc la sfârşitul unei furtuni violente ploioase şi de zăpadă care a străbătut California şi care a cauzat întreruperi de curent care afectează sute de mii de oameni.

Porţiuni vaste ale statului rămân în stare de alertă de inundaţii, iar o porţiune considerabilă din comitatul Tulare, în care se află Parcul Naţional de Sequoia, se află în continuare sub ape.

Vestul Statelor Unite a înregistrat în ultimele săptămâni ninsori şi precipitaţii-record.

Furtunile recente din Califiornia sunt alimentate, la fel ca majoritatea celorlalte furtuni din acest sezon, de un ”râu atmosferic” - un culoare uriaş de ploaie care transportă vapori de apă înmagazinaţi la tropice, adesea în zona Hawaii.

Autorităţile de gestionarea apei din California estimează că în pofida faptului că rezervoarele statului sunt mai pline decât au fost de mulţi ani, situaţia s-ar putea schimba rapid în mai rău, în cazul în care iarna vitoare este la fel de secetoasă ca cea din 2022.

Este dificil să se stabilească o legătură directă între aceste furtuni şi modificările climatice, însă oameni de ştiinţă explică cu regularitate că încălzirea globală creşte frecvenţa şi intensitatea fenomenelor meteorologice extreme.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.