Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Iohannis s-a întâlnit cu unul din cei mai mari dictatori ai lumii

iohannis Gurbangulî Berdâmuhamedov

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri, în marja Adunării Generale a ONU, cu omologul său din Turkmenistan, Gurbangulî Berdâmuhamedov. Pentru cine nu știe... „Arkadag“ - Patronul este unul din cei mai feroce dictatori ai lumii în viață și nu accepte vreo opoziție.

Citește și: Nici măcar Traian Băsescu n-a spus asta despre Victor Ponta: Stelian Tănase e DEZLĂNȚUIT

Cei doi preşedinţi au subliniat, potrivit Administraţiei Prezidenţiale, interesul pentru consolidarea, în continuare, a relaţiilor bilaterale şi pentru valorificarea mai eficientă a potenţialului de cooperare economică, mai ales în domenii precum energia, infrastructura sau agricultura, iar în context a fost evocată importanţa transpunerii în practică a proiectului comun de transport de mărfuri Marea Neagră - Marea Caspică.

Vezi și: Se rupe PSD? Ion Iliescu îi dă lovitura FATALĂ lui Liviu Dragnea

De asemenea, cei doi oficiali şi-au manifestat interesul pentru o colaborare mai strânsă în cadrul oferit de Strategia UE pentru Asia Centrală.

Preşedintele Turkmenistanului, Berdimuhamedov, un medic dentist, este numit, oficial, „Arkadag“ - Patronul, şi nu acceptă opoziţie. „Glorie lui Arkadag!“, strigau studenţii la inaugurarea statuii de şase metri, realizată în cinstea preşedintelui, în timp ce sute de baloane şi porumbei albi erau eliberaţi, în piaţa centrală din capitală.

content-image

Preşedintele însă nu a luat parte la ceremonie, notează „Moscow Times“.

Berdimuhamedov este şi prim-ministrul şi comandantul ţării majoritar musulmane, localizată în Asia centrală. Turkmenistanul deţine cea de-a patra mare rezervă de gaze naturale din lume.

Criticii preşedintelui spun că administraţia lui este una dintre cele mai represive din lume, în timp ce Europa vede Turkmenistanul ca pe o rută alternativă pentru gazele naturale, care ocoleşte Rusia.   Parlamentul a votat, în unanimitate, ridicarea statuii aurite. Aceasta se alătură unei moschei numite după preşedinte şi unor nenumărate portrete gigant care împânzesc naţiunea deşertică.

„Arkadag lucrează pentru gloria poporului nostru din zori şi până la apus“, a declarat la inaugurarea statuii, Rahman Gheldiev.

Berdimuhamedov, reprezentat drept un leu în cântece şi poeme de către versificatorii palatului prezidenţial, conduce Turkmenistanul încă de la moartea predecesorului său, Saparmurat Niazov, în 2006.   Monumentul închinat lui Berdimuhamedov, îmbrăcat în aur de 24 de carate, reflectă ataşamentul preşedintelui pentru rasa de cai locală Ahal Teke, cunoscută pentru frumuseţea şi vigoarea cailor.

În aprilie 2013, televiziunea locală l-a arătat pe Berdimuhamedov câştigând ultima tură dintr-o cursă ecvestră. Câteva zile mai târziu, un video care îl arăta pe preşedinte căzând în cap, imediat după terminarea cursei, a scăpat pe internet, conchide „Moscow Times“.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.