Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - ÎPS Teodosie SFIDEAZĂ în continuare Patriarhia pe tema Mitropoliei Tomisului: 'Nu se poate! Adevărul va fi dat pe față'

g4media.ro
IPS Teodosie

Arhiepiscopia Tomisului a transmis în luna februarie 2021 o adresă către Sfântul Sinod al BOR prin care solicita „reactivarea și repunerea în drept a Mitropoliei Tomisului”, însă Patriarhia a respins cererea. În argumentarea deciziei, ÎPS Teodosie este acuzat de Patriarhia Română că își dorește transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie dintr-o „ambiție personală”. De cealaltă parte, ÎPS Teodosie susține că are documente „copleșitoare”, iar Biserica „o să facă ce trebuie să facă”. De asemenea, Arhiepiscopia Tomisului a organizat miercuri, 26 mai, o conferință la care a fost invitat academicianul Constantin Barbu, pe tema argumentelor istorice privind reactivarea Mitropoliei Tomisului.

„Eu cred că nu e suficientă cunoaștere, cum mi s-a răspuns în 2002. Acum avem documente copleșitoare. Chiar mâine (n.r.: miercuri) vom lansa documente, încă o sută de volume. Ele se referă la primul mileniu, cu extraordinare de bogate mărturii aduse din Europa, din America, de la Vatican în special. Deci vorbim de documente foarte autentice și avem o zestre pe care o va prezenta cel care a alergat ani de zile, profesorul Constantin Barbu, care este și la originea înființării Universității Ovidius. Va fi o bucurie. Este consilierul meu personal cel mai valoros, cu o erudiție specială. Abia aștept ziua de mâine, când adevărul va fi dat pe față. Nu se poate! Biserica este adevărul. Sunt convins că Biserica o să facă ce trebuie să facă”, a spus ÎPS Teodosie, la emisiunea Punctul culminant, realizată de Victor Ciutacu la România TV.

Ce spune Sf. Sinod

„Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înființarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral și misionar”, spun reprezentanții Sfântului Sinod.

Citește și: Victor Ciutacu intervine în 'războiul' dintre ÎPS Teodosie și Patriarhia Română: 'Nu s-a băgat la blat și a scos tot de pe linia porții'

Mai departe, în aceeași adresă, Sinodul îi transmite ÎPS Teodosie că solicitarea trimisă este „insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.