Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Israelienii nu se lasă: Au umplut iar străzile într-o nouă manifestaţie de protest împotriva reformei judiciare

Twitter
israel protest

Israelienii au ieşit din nou în stradă sâmbătă pentru a protesta împotriva reformei judiciare susţinută de guvern, la câteva zile după ce premierul Benjamin Netanyahu a anunţat că s-a renunţat la o prevedere cheie a controversatului proiect de lege, informează AFP.

La Tel Aviv, manifestanţii s-au adunat ca în fiecare săptămână în ultimele câteva luni, afişând bannere pe care se putea citi "Salvaţi democraţia", titrează agerpres.ro.

Deşi cifrele privind numărul participanţilor nu au fost disponibile imediat, demonstraţiile săptămânale reunesc în mod regulat zeci de mii de persoane.

Format la sfârşitul lunii decembrie cu sprijinul partidelor de extremă dreaptă şi al formaţiunilor evreieşti ultra-ortodoxe, guvernul premierului Netanyahu încearcă să adopte o reformă a justiţiei ce vizează creşterea puterii aleşilor faţă de cea a magistraţilor.

Anunţul proiectului de lege în ianuarie a dat naştere uneia dintre cele mai mari mişcări de protest din istoria Israelului.

Guvernul consideră că reforma este necesară pentru a asigura un echilibru mai bun al puterilor în stat, dar criticii săi o văd ca o ameninţare la adresa democraţiei israeliene şi a garanţiilor sale instituţionale.

Într-un interviu acordat cotidianului american Wall Street Journal şi difuzat joi, premierul Netanyahu a declarat că a abandonat aşa-numita "clauză derogatorie" care ar fi permis Parlamentului să anuleze o decizie a Curţii Supreme cu majoritate simplă. Această clauză, foarte criticată, fusese adoptată în primă lectură de Parlament în luna martie.

O altă prevedere, adoptată de asemenea în primă lectură şi care modifică procesul de numire a judecătorilor, face obiectul unor dispute acerbe.

Premierul Benjamin Netanyahu, care a anunţat o pauză în adoptarea proiectului la sfârşitul lunii martie pentru a permite discuţiile cu opoziţia, a promis pe 18 iunie că va face să avanseze lucrările la acest proiect de reformă care divizează profund ţara. Cu câteva zile mai devreme, cei doi principali lideri ai opoziţiei, Yair Lapid şi Benny Gantz, au anunţat că îşi suspendă participarea la negocierile privind proiectul de reformă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.