Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Joe Biden i-a confirmat lui Vladimir Putin că SUA nu intră în război, dacă Rusia atacă Ucraina: 'Vom reacţiona prin acţiuni economice puternice'

Preşedintele american, Joe Biden, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, în cursul videoconferinţei, că Statele Unite şi aliaţii europeni sunt "preocupaţi" de prezenţa trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei şi vor reacţiona, în principal prin sancţiuni, în cazul unui atac.

"Preşedintele Joseph R. Biden a avut astăzi o conversaţie prin videoconferinţă cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a discuta despre o serie de probleme de pe agenda Statelor Unite şi Rusiei. Preşedintele Biden a transmis preocupările profunde ale Statelor Unite şi ale aliaţilor noştri europeni referitoare la mobilizarea de forţe militare în apropierea Ucrainei şi a spus clar că Statele Unite şi aliaţii noştri vor reacţiona prin acţiuni economice puternice şi prin alte măsuri în cazul unei escaladări de tip militar", anunţă Preşedinţia SUA, într-un comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

"Preşedintele Biden a reiterat susţinerea pentru suveranitatea Ucrainei şi pentru integritatea teritorială a ţării şi a cerut reducerea tensiunilor şi revenirea la diplomaţie. Cei doi preşedinţi le-au cerut echipelor să continue acţiunile după această conversaţie, iar Statele Unite vor coopera strâns cu aliaţii şi partenerii", precizează Casa Albă.

"Preşedinţii au discutat şi despre dialogul dintre SUA şi Rusia pe tema stabilităţii strategice, despre dialogul separat pe tema atacurilor cibernetice şi despre colaborarea pe teme regionale precum Iranul", subliniază Preşedinţia SUA.

Joseph Biden va organiza, marţi seară, o reuniune în format virtual cu liderii din Franţa, Germania, Italia şi Marea Britanie, pentru a-i informa despre discuţia pe care a avut-o cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. "În cursul acestei după-amiezi (marţi seară, ora României), preşedintele Biden va convoca o videoconferinţă cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cu premierul italian Mario Draghi şi cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, după conversaţia cu Vladimir Putin", a comunicat Preşedinţia SUA.

"În cursul videoconferinţei de ieri, liderii au stabilit să menţină contactele strânse pentru a avea o abordare coordonată şi completă ca reacţie la mobilizarea efectivelor militare ruse la frontierele Ucrainei", precizează Casa Albă. Joseph Biden s-a consultat luni seară cu aliaţii din Europa, înaintea videoconferinţei cu Vladimir Putin. "Am stabilit să avem o poziţie unitară" în privinţa situaţiei din Ucraina, a declarat premierul britanic, Boris Johnson. În cazul unui atac rus, Statele Unite vor suplimenta efectivele militare în ţările est-europene şi vor impune sancţiuni economice semnificative, urmând să analizeze şi posibilitatea admiterii Ucrainei în Alianţa Nord-Atlantică.

Convorbirile prin videoconferinţă între preşedinţii american şi rus Joe Biden şi Vladimir Putin s-au încheiat marţi, la puţin timp după ora 17.00 GMT, pe fondul temerilor privind o escaladare militară a tensiunilor de la frontiera ruso-ucraineană, informează agenţiile de presă ruse şi executivul american, preluate de AFP şi Reuters.

Discuţiile prin videoconferinţă au durat circa două ore, potrivit agenţiilor ruse de ştiri Ria Novosti, TASS şi Interfax. Casa Albă a anunţat că discuţia prin videoconferinţă s-a încheiat fix la ora 17.08 GMT, după ce a început la ora 15.07 GMT.

Convorbirea a început printr-un schimb de amabilităţi difuzat de televiziunea rusă.

"Mă bucur să vă revăd", a spus Joe Biden. "Vă salut, domnule preşedinte", a spus Vladimir Putin, aşezat la o masă lungă.

Preşedintele rus se afla în reşedinţa sa de la Soci, staţiune balneară de pe malul Mării Negre, în timp ce preşedintele american a purtat discuţia din aşa-numita "Situation Room" de la Casa Albă.

Casa Albă a anunţat între timp că Joe Biden va discuta telefonic marţi cu preşedintele francez, Emmanuel Macron, cu cancelarul german, Angela Merkel, şi cu premierii italian, Mario Draghi, şi britanic, Boris Johnson, după videoconferinţa sa cu Vladimir Putin.

Executivul american reaminteşte că preşedintele a discutat luni cu aceiaşi aliaţi şi a convenit să rămână "în strâns contact", potrivit unui comunicat.

Casa Albă a adăugat că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, va răspunde întrebărilor jurnaliştilor despre convorbirile Biden-Putin în cadrul unui briefing de presă de la ora 19.00 GMT.

Biden i-a spus lui Putin că speră că următoarea lor întâlnire va avea loc în persoană.

Casa Albă a emis o declaraţie în care a spus că discuţiile au început, dar nu a afişat nicio imagine din camera securizată în care se afla Biden.

Cei doi lideri au discutat timp de două ore şi un minut, potrivit Casei Albe.

Kremlinul a spus că speră ca cei doi lideri să poată organiza un summit personal pentru a discuta despre ceea ce a descris drept starea lamentabilă a relaţiilor dintre SUA şi Rusia, care au coborât la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul Războiului Rece.

Oficialii americani au declarat înainte de videoconferinţă că Biden îi va spune lui Putin că Rusia şi băncile sale ar putea fi lovite de cele mai dure sancţiuni economice de până acum dacă atacă Ucraina. Ei au afirmat că sancţiunile, despre care o sursă a spus că ar putea viza cele mai mari bănci ale Rusiei şi capacitatea Moscovei de a converti ruble în dolari şi alte valute, au fost concepute pentru a-l descuraja pe Putin să folosească zeci de mii de trupe adunate lângă graniţa cu Ucraina pentru a-şi ataca vecinul din sud.

Kremlinul, care a declarat înainte de întâlnirea de marţi că nu se aşteaptă la vreun progres, a negat că ar avea vreo intenţie de a ataca Ucraina şi a spus că poziţia trupelor sale este defensivă. Dar Moscova şi-a exprimat o supărare crescândă faţă de ajutorul militar occidental acordat Ucrainei, o fostă republică sovietică care s-a apropiat de Occident după o revoltă populară care a înlăturat un preşedinte pro-rus în 2014, şi ceea ce numeşte extinderea NATO.

De asemenea, Moscova a pus sub semnul întrebării intenţiile ucrainene şi a spus că doreşte garanţii că Kievul nu va folosi forţa pentru a încerca să recupereze teritoriul pierdut în 2014 de separatiştii susţinuţi de Rusia, un scenariu pe care Ucraina l-a exclus.

"Dorim relaţii bune, previzibile cu Statele Unite. Rusia nu a intenţionat niciodată să atace pe nimeni, dar avem preocupările noastre şi avem liniile noastre roşii", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cerând tuturor să îşi păstreze luciditatea, Peskov a spus că este vital ca Putin şi Biden să vorbească, având în vedere ceea ce el a numit escaladarea extraordinară a tensiunilor din Europa.

Rubla rusă s-a depreciat uşor marţi, unii analişti de piaţă prevăzând că discuţiile vor reduce tensiunile, iar alţii spunând că ameninţarea cu sancţiunile SUA a erodat speranţele de a găsi un teren comun.

Echipa lui Biden a identificat un set de sancţiuni economice pentru cazul în care Rusia ar lansa o invazie, a declarat un oficial înalt al administraţiei Biden.

O sursă separată familiarizată cu situaţia a spus că s-a fost discutat despre ţintirea cercului apropiat al lui Putin, dar nu a fost luat nicio decizie.

De asemenea, au fost luate în considerare sancţiuni împotriva celor mai mari bănci din Rusia şi limitarea conversiei rublelor în dolari şi alte valute, a spus o altă sursă.

German Gref, directorul general al principalei bănci ruse Sberbank, a numit marţi această idee drept ”prostii” şi ”imposibil de executat”.

CNN a relatat că sancţiunile ar putea include pasul extrem de deconectare a Rusiei de la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, utilizat de băncile din întreaga lume.

Bloomberg a scris că Statele Unite şi aliaţii europeni cântăresc măsuri care vizează Fondul rus de investiţii directe.

Statele Unite ar putea restrânge, de asemenea, capacitatea investitorilor de a cumpăra obligaţiuni ruseşti de pe piaţa secundară, a spus Bloomberg, citând persoane familiare cu acest subiect.

Ministrul de Externe al Letoniei a declarat, marţi, într-un interviu la Londra, că Moscova trebuie să ştie înainte de a acţiona care va fi ”preţul economic”, lucru despre care el a spus că ar trebui extins la gazoductul Nord Stream 2, de 11 miliarde de dolari, al Rusiei, care merge pe sub Marea Baltică către Germania.

Casa Albă a refuzat să comenteze.

Preşedintele Uniunii Europene, Ursula von der Leyen, a oferit marţi Ucrainei sprijinul deplin al UE şi a spus că blocul va lua în considerare mai multe sancţiuni împotriva Rusiei.

Ucraina şi NATO acuză Rusia că a desfăşurat trupe în apropierea graniţei, stârnind temeri de un posibil atac.

Moscova neagă orice astfel de plan şi acuză Kievul că îşi adună propriile forţe în estul ţării, unde separatiştii susţinuţi de ruşi controlează o mare parte a teritoriului ucrainean.

Statele Unite au îndemnat ambele ţări să revină la un set de acorduri în mare parte neimplementate, semnate în 2014 şi 2015, care au fost concepute pentru a pune capăt războiului din estul Ucrainei.

”El (Biden) va clarifica că vor exista costuri foarte reale în cazul în care Rusia ar alege să continue, dar va clarifica, de asemenea, că există o cale eficientă de urmat în ceea ce priveşte diplomaţia”, a declarat reporterilor un membru al administraţiei de rang înalt al lui Biden.

Putin a spus că doreşte garanţii angajante din punct de vedere juridic că NATO nu se va extinde mai departe spre est şi un angajament că anumite tipuri de arme nu vor fi desfăşurate în ţările apropiate Rusiei, inclusiv în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.