Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Klaus Iohannis știe de ce sunt românii nemulțumiți: 'Insatisfacția pe care o resimțim cu toții vine din criza generată de Covid, criza generată de război'

Administratia Prezidentiala
Iohannis masca

Klaus Iohannis spune că de vină pentru neîncrederea românilor în actuala clasă politică și lipsa de optimism sunt efecte ale crizelor care s-au suprapus, în ultimii ani: de la pandemia de SARS-COV-2, la războiul din Ucraina și crizele energetice.

”Eu cred că românii au încredere în democrație și cred că românii știu foarte bine să facă deosebirea dintre un politician de bună credință și un politician care poate a ajuns acolo mai degrabă pentru a se afirma ca și personalitate. Democrația nu rezolvă toate problemele și nu rezolvă toate problemele fiecărui individ în parte. Și dacă îmi este permis să citez pe un politician clasic, care a spus că democrația nu este un sistem grozav, dar dintre toate sistemele cunoscute este cel mai bun. Sună puțin ciudat pentru noi, care trăim de puțină vreme într-o democrație, dar eu cred că putem să ne implicăm fiecare, de fiecare dată când suntem chemați, pentru a face democrația mai funcțională și să alegem politicieni mai performanți. Pentru omul de rând intervenția în democrație se întâmplă fix atunci când sunt alegeri, să meargă și să aleagă. Este contribuția cetățeanului de rând. Contribuția politicianului este un pic mai densă în timp, fiindcă trebuie să producă fie politici, fie abordări publice de altă natură pentru a îmbunătăți mersul lucrurilor.

Întotdeauna este mult de lucru într-o democrație pentru a o păstra funcțională și pentru a o face mai bună. Reținerea față de democrație și absenteismul nu fac decât să înrăutățească considerabil lucrurile, fiindcă deschid larg ușile populismului, pe care, din păcate, îl vedem la toate colțurile, care vine cu răspunsuri aparent facile, cu soluții simple la probleme complicate, dar când este să rezolve ceva, se vede că ele nu sunt aplicabile și atunci trebuie să revenim tot la soluții politice, așa cum le cunoaștem în democrație. Ca să nu lungesc, democrația cere implicare și cere vot. Atunci funcționează.

Nu cred că aceste modificări de opinie în ultimul an au neapărat ceva de-a face cu ce facem un anumit politician, președintele, premierul, parlamentarii, ci insatisfacția pe care o simțim cu toții vine din criza generată de COVID, criza generată de războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei și de crizele care au izvorât de acolo: criza energetică, inflația și așa mai departe. Este evident că toată lumea, și noi, ne simțim mai nesiguri în acest mediu foarte volatil.”, a anunțat Klaus Iohannis.

Citește și: VIDEO Klaus Iohannis către Laura Codruța Kovesi, după ce a amenințat România că o lasă fără fonduri europene: 'Parcursul legii nu s-a terminat' .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.