Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Ludovic Orban răspunde criticilor venite de la PSD și USR: 'Vorbesc ca să se afle în treabă! Cei de la PSD bat câmpii'

Inquam Photos / Octav Ganea
Ludovic Orban

Premierul României, Ludovic Orban, a prezentat miercuri, la ora 18.00, programul economic pe care vrea să-l implementeze în următoarea perioadă. El a ținut să răspundă criticilor venite din partea celor de la PSD și USR, într-un interviu la televiziunea română.

Citește și: VIDEO Ministrul Transporturilor anunță investiții MAJORE în infrastructură: 'Trebuie finalizate coridoarele rețelei centrale'

„Bat câmpii. Habar nu aveau. Nici măcar nu le-au trecut prin cap măsuri economice. IMM Invest. De ce nu au aplicat în trei ani de guvernare IMM Invest, schema de garantare de împrumuturi pentru IMM? Deja sunt peste 10.000 de IMM-uri care au beneficiat şi plafonul depăşeşte 10 miliarde. Vom creşte plafonul probabil la 20 de miliarde şi probabil şi mai mult. Am regândit schema de ajutor de stat pentru investiţiile green field, care nici nu le-a trecut prin cap sau schema de garantare a ajutorului comercial”, a afirmat Ludovic Orban, miercuri la TVR, întrebat cum comentează acuzaţiile lui Marcel Ciolacu.

Liderul PNL a mai spus că deputatul USR Claudiu Năsui „habar n-are” când spune că Fondul de Investiţii conceput de Guvern în programul de relansare economic seamănă cu cel gândit de Darius Vâlcov.

„S-a referit un coleg la Fondul de Investiţii, asemuindu-l cu Fondul lui Vâlcov. Ăla nu a citit. Habar n-are. Fondul de Investiţii, care fusese lansat public de PSD, era unul care punea ca gaj toate acţiunile deţinute de stat la companiile profitabile din România, permiţând practic preluarea ostilă a acţiunilor de la aceste companii”, a explicat Orban.

Acesta l-a sfătuit pe parlamentarul USR mai întâi să citească şi apoi să facă afirmaţii publice.

„Noi nu avem nicio legătură, prin acest Fond de Investiţii pe care îl realizăm cu mecanismul pe care l-a gândit Vâlcov. Fondul de Investiţii se realizează cu un capital iniţial al statului. Fondul de Investiţii nu intră decât în private equity. Ce înseamnă? Deci Fondul de Investiţii urmăreşte companiile. Dacă o companie vrea să facă o investiţie şi managementul Fondului de Investiţii consideră că valoarea acţiunilor companiei respective va creşte, cumpără un pachet de acţiuni, 30% de acţiuni din valoarea companiei respective şi le vinde după realizarea investiţiei, creşterea valorii acţiunilor. Acesta e sistemul de private equity. Habar nu au. Vorbesc ca să se afle în treabă. Îi sfătuiesc să citească şi apoi să vorbească. Noi am luat ca model Fondul de Investiţii din Franţa”, a precizat Orban.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea că liberalii au copiat din programul economic al PSD: ”Se lungește plictiseala! Relansarea economică a țării dintre găurile terenului de golf, cu liberali pe post de stegulețe este cea mai ciudată imagine a anului.

Președintele Iohannis este clar cu mintea la crosă, nu la firmele locale, iar cei câteva zeci de liberali plictisiți de audiență rezistă doar cu gândul la cocktailul de după.

Sincer, după aceste discursuri triste și goale, ce arată că guvernanții nu înțeleg nici măcar ce au copiat din programul economic al PSD, pare mai degrabă că asistăm la o comemorare a economiei de care nu s-au ocupat absolut deloc până acum, asta ca să nu spun direct parastas.

Pentru așa ceva, românii au o vorbă: nasol moment, faină coliva!”, spunea Marcel Ciolacu.

Și liderul USR, Dan Barna, a criticat programul PNL. El acuza că este compus din idei vechi și populiste.

”Planul de relansare economică al Guvernului. Subvenții + idei vechi și un pic de populism. Pe banii cui?

Partea bună:  - E bine că există totuși un plan pe care se poate lucra. România are nevoie de o viziune care să limiteze criza sau măcar să asigure condițiile pentru o recuperare rapidă.

Partea mai puțin bună:

Foarte multe subvenții. Aproape niciun criteriu. Așa cum arată acum, planul acesta e un veritabil PNDL pe steroizi.

De unde vin toți banii ăștia? Metafora cu bani din elicopter e adecvată, problema e că nu vedem elicoptere pline de bani pe nicăieri pe deasupra României.

A calculat guvernul efectul asupra deficitelor? Deficit înseamnă că noi și generațiile viitoare vom plăti foarte scump generozitatea pre-electorală a guvernului. Asta în eventualitatea în care se vor găsi totuși bani.

O parte din propuneri sunt de fapt o ciorbă reîncălzită. Le regăsim în programe ale guvernelor precedente și în tot felul de strategii uitate prin sertare.

Unele dintre ele sunt de-a dreptul toxice - inventarea unui fond de investiții de stat așa cum propuneau PSD și PNL în 2016 nu face decât să creeze încă o sinecură pentru apropiații guvernului (indiferent de culoare). Apare și încă o bancă de stat. De ce?

Sunt anunțate foarte multe investiții. În zona de infrastructură, de exemplu, planul este aproape SF. Toate, absolut toate guvernele au propus așa ceva și efectele sunt cele pe care le știți. De ce ar fi acum diferit?

Ioc liberalism.

Planul acesta nu poate fi decât o bază de discuție. Și poate deveni un proiect fezabil doar în momentul în care vom avea sursele exacte de finanțare și criterii clare de distribuție a banilor.

Banii din elicopter sfârșesc în praf, iar în loc de dezvoltare economică o să rămânem cu datorii. Sunt sigur că niciunul dintre noi nu vrea așa ceva”, preciza Dan Barna.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.