Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Manifestații violente în Pakistan: mii de islamişti protestează după achitarea unei femei creştine, condamnate la moarte pentru 'blasfemie'

Mii de activişti ai grupărilor islamiste din Pakistan au blocat drumuri şi au vandalizat clădiri ale guvernului, pentru a protesta împotriva deciziei Curţii Supreme de a o achita pe Asia Bibi, femeia creştină ce fusese condamnată pentru blasfemie, informează dpa, potrivit Agerpres.

Proteste violente au izbucnit în majoritatea marilor oraşe din Pakistan imediat după ce Curtea Supremă formată din trei judecători a ordonat eliberarea Asiei Bibi, mamă a cinci copii care a fost condamnată la moarte în 2010.

Gruparea islamistă radicală Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) conduce protestele, în timp ce liderii săi cer moarte pentru judecătorii care au schimbat sentinţa capitală iniţială.

Guvernul pakistanez intenţionează să cheme armata, în condiţiile în care poliţiştii au fost nevoiţi să se retragă din faţa protestatarilor, care aruncă în forţele de ordine cu pietre şi sunt înarmaţi cu bâte, a declarat un oficial pakistanez pentru agenţia germană de presă.

Curtea Supremă a Pakistanului a achitat-o în apel pe Asia Bibi, creştină ce fusese condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010 şi al cărei caz a suscitat indignarea pe plan internaţional şi violenţe în această ţară. "Ea a fost achitată în toate capetele de acuzare", a declarat judecătorul Sadiq Nisar în anunţarea verdictului, adăugând că Asia Bibi, care se află în prezent în detenţie într-o închisoare din Multan (centru), va fi eliberată "imediat".

Citește și: Situație tensionată în Norvegia: NATO efectuează cele mai vaste exerciţii militare de la Războiul Rece, iar Rusia își testează rachetele

Asia Bibi, mamă a cinci copii, fusese condamnată la pedeapsa capitală în urma unei dispute cu femei musulmane, care i-au spus unui cleric dintr-un sat din provincia Punjab ca aceasta a făcut "remarci peiorative" la adresa profetului. Scandalul a început după ce femeile musulmane i-au reproşat lui Bibi că le foloseşte paharul pentru a bea apă. Ele au argumentat că Bibi nu poate face acest lucru, pentru că nu este musulmană.

Cazul ei a avut un mare răsunet internaţional, atrăgând atenţia Suveranilor Pontifi Benedict al XVI-lea şi Francisc. În 2015, una dintre fiicele ei s-a întâlnit cu Papa Francisc.

Citește și: Cătălin Rădulescu îl MITRALIAZĂ pe Tudorel Toader: Mai mulți colegi din PSD ar fi fost mai buni decât el la Ministerul Justiției

Şi opinia publică din Pakistan este puternic scindată de cazul acestei creştine de origine modestă. Blasfemia este un subiect extrem de sensibil în această ţară foarte conservatoare, unde islamul este religie de stat. Legea prevede pedepse mergând până la cea capitală pentru persoane declarate vinovate de ofensă adusă islamului.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.