Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Misteriosul oraș subteran la care românii nu se gândesc. Ce comoară ascunde acest loc unic, aproape de un oraș de top din România

oras subteran

Bine ai venit în orașul subteran despre care românii nu prea vorbesc. Chiar dacă este mai puțin vizitat, acest loc ascunde o comoară și se află în apropierea unui oraș de top din România.

În imediata apropiere a graniței României se află un oraș subteran extraordinar, unic în lume. Aici, se întind străzi care formează tuneluri ce au o lungime totală de aproape 120 de kilometri, ocupând o suprafață de aproximativ 53 de hectare. Mai mult decât atât, acest loc are ceva care îi aduce împreună pe Angela Merkel, fostul cancelar german, pe Manuel Barroso, fostul președinte al Comisiei Europene, și pe liderul rus Vladimir Putin.

La doar 150 de kilometri distanță de Iași, se găsește un oraș subteran unic în lume, la granița României. Acest loc ascunde o adevărată comoară, cu sticle de vin evaluată la 150.000 de euro. În total, această crama păstrează 30 de milioane de litri de vin, inclusiv sticle datând din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, precum și o sticlă de vin din 1902, evaluată astăzi la 150.000 de euro. Se spune că personalități precum Angela Merkel, Manuel Barroso și Vladimir Putin își țin colecțiile de vinuri la învechit în această crama Cricova. Acestea sunt doar câteva dintre atracțiile orașului subteran din Republica Moldova, singurul loc unde celebrul cosmonaut Iuri Gagarin s-a rătăcit, potrivit click.ro.

„Avem un oraş adevărat. Îşi are străzile, stradelele, bulevardele şi indicatoarele de trafic ale sale! Doar că denumirea acestor străzi este puţin specifică. Pe parcursul excursiei poţi observa străzi cum sunt Legenda Plaiului, Strada Cabernet, Chardonnay şi multe altele. Toate aceste străzi formează tuneluri care ating o lungime de aproape 120 de kilometri sau suprafaţa totală a oraşului nostru este de circa 53 de hectare. Deci poţi să îţi imaginezi! Este o cramă foarte, foarte mare”, spune Anatol, ghid turistic, potrivit Digi 24.

„În 1902 a fost turnat un singur lot de 400 de butelii, această butelie este ultima pe Pământ. Această sticlă costă astăzi aproximativ 150.000 de euro. Este patrimonul nostru, nu va fi vândută niciodată”, a mai transmis Anatol.

Orașul care ascunde o adevărată comoară

Cricova adăpostește peste 30 de milioane de litri de vin, incluzând peste 200 de soiuri rare în lume. Cricova se află la 11 kilometri de capitala Republicii Moldova, Chișinău. Crama a fost fondată în 1952 și a câștigat recunoaștere internațională pentru labirinturile sale imense și vinurile rafinate și naturale. Din 2003, orașul subteran este declarat un obiectiv al patrimoniului cultural. În 2005, Cricova a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele peste 30 de milioane de litri de vin pe care le adăpostește. Temperatura și umiditatea sunt constante pe tot parcursul anului, ceea ce contribuie la păstrarea calității și gustului vinului.

Cricova dispune de peste 200 de soiuri de vin, inclusiv unele extrem de rare și scumpe, accesibile doar câtorva privilegiați. Unele dintre aceste vinuri au aparținut mareșalului nazist Hermann Goering, cunoscut ca mâna dreaptă a lui Adolf Hitler.

Vinurile sunt depozitate în butoaie datând din Al Doilea Război Mondial. În total, Cricova adăpostește peste 1 milion de sticle, iar mai mult de 20 de milioane de litri de vin sunt îmbuteliați în butoaie speciale. În plus, colecția națională cuprinde peste 200 de mărci istorice, însă acestea nu pot fi consumate sau vândute, fiind parte din patrimoniul național al Moldovei.

„La noi în colecţie se păstrează vinurile din colecţia privată a lui Hermann Goering. El a fost mâna dreaptă a lui Adolf Hitler şi Mareşalul Aviaţiei naziste în al doilea război mondial. După război, în calitate de trofeu militar au fost aduse butelii în această colecţie”, a mai precizat Anatol, conform sursei citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.