DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Mitropolitul Teofan, la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza: 'Unirea din ianuarie 1859 s-a realizat sub ocrotirea lui Dumnezeu cel Atotputernic'

basilica.ro
Mitropolitul Teofan

Anul acesta, din cauza situației sanitare, evenimentele dedicate împlinirii a 163 de ani de la Unirea Principatelor Române s-au desfășurat într-un mod restrâns, la mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza din biserica Mănăstirii „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a săvârșit o slujbă de pomenire pentru sufletele celor care au contribuit la realizarea Unirii Moldovei și Țara Românească.

Încă de la primele ore ale dimineții, Părintele Mitropolit Teofan, dimpreună cu părinții Mănăstirii „Sf. Trei Ierarhi”, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia s-au înălțat rugăciuni și pentru sufletele realizatorilor evenimentului din ianuarie 1859. În continuare, începând cu ora 9.30, clericii au săvârșit o slujbă de pomenire. La comemorare au mai fost prezenți reprezentanți ai autorităților de stat de la București și Iași, precum și militari ai Brigăzii 15 „Podu Înalt”, scrie doxologia.ro.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a arătat cât de mult a însemnat pentru înfăptuitorii de la 1859 faptul că Unirea Principatelor s-a realizat sub binecuvântarea lui Dumnezeu.

”Suntem lângă mormântul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care a întruchipat întru sine și într-o formă văzută, năzuințele românilor de a avea o țară, un Domn, un corp legiuitor; voievod care s-a luptat după realizarea Unirii pentru menținerea acesteia, pentru că au fost tendințe centrifuge din interior, iar unele din marile puteri garante voiau slăbirea noii entități statale care a apărut atunci. Au trecut 163 de ani de la acel moment. Cum evenimentul a fost un diamant cu multe fețe strălucitoare, menționez două dintre ele, care pot fi constituite ca mesaj peste decenii pentru noi, cei de astăzi, și cei care vor veni după noi, cât Dumnezeu ne mai ține întru ființă. Unirea din ianuarie 1859 s-a realizat sub ocrotirea lui Dumnezeu cel Atotputernic. Dumnezeu a ascultat suspinurile cele grăite și cele negrăite ale românilor, și precum românii au ascultat glasul Domnului, așa și Dumnezeu a receptat strigarea românilor. De altfel, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cel puțin de două ori, în 1860 și 1861, adresându-se mulțimii în legătură cu unirea realizată, a rostit frumoasele și adânci cuvinte: «Românii n-au uitat niciodată pe Dumnezeul părinților lor, de aceea nici Dumnezeu nu i-a uitat pe români». Al doilea gând legat de mesajul pe care Unirea ni-l transmite, este legat de ceea ce s-a întâmplat atunci, cu consecințe și doriri de realizare și în vremea noastră, că națiunea are ultimul cuvânt în ceea ce privește destinul său, viitorul său. Puterile garante au dorit o altă formă de unire. Românii, prin bărbați de seamă, au adâncit forma, i-au dat o altă consistență, și au pus marile puteri în fața faptului împlinit. Acestea au recunoscut în cele din urmă dorința românilor de a avea un singur domn, de a avea o singură capitală, de a avea un singur corp legiuitor, de a avea o singură Biserică Ortodoxă. Dumnezeu să le ierte păcatele, să îi odihnească pe făuritorii Unirii în lumina împărăției Sale, că mult bine au făcut națiunii române, iar nouă să ne dăruiască Dumnezeu puterea de a recepta mesajul lor la 163 de ani din momentul extraordinar ca adâncime, cuprindere și înălțime, cu care Dumnezeu a binecuvântat națiunea română.

După săvârșirea Parastasului, au urmat depuneri de coroane de flori la mormântul Domnitorului. Conform comunicatului de presă transmis de Biroul de presă al Patriarhiei Române, clericii Bisericii noastre au oficiat astăzi slujba de Te Deum, iar la sfârșitul acestei slujbe au fost trase clopotele timp de un minut.

Aniversarea Unirii Principatelor Române şi comemorarea celor care au contribuit la realizarea acesteia sunt un act solemn care menţine aprinsă candela unităţii şi demnităţii noastre naţionale. În urmă cu 163 de ani a avut loc Unirea Principatelor, actul fundamental prin care s-au pus bazele statului național unitar român. Evenimentul a fost posibil datorită alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova în data de 5 ianuarie și în Țara Românească în 24 ianuarie 1859.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.