Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video| O parte din colecţia de bijuterii a unei miliardare austriece, vândută cu peste 200 de milioane de dolari

Artmark
licitatie

Vânzarea bijuteriilor miliardarei austriece Heidi Horten a strâns deja peste 200 de milioane de dolari, în pofida controversei legate de relaţiile soţului acesteia cu Germania nazistă, a anunţat luni casa de licitaţii Christie's, potrivit AFP.

Suma de 202 milioane de dolari depăşeşte cu mult precedentul record stabilit la vânzarea, în 2011, a colecţiei de bijuterii a vedetei hollywoodiene Elizabeth Taylor. Bijuteriile actriţei au adus încasări de aproape 116 milioane de dolari, potrivit Agerpres.

Peste 700 de bijuterii fac parte din colecţia Horten, estimată la peste 150 de milioane de dolari, însă mai puţin de 100 dintre acestea au fost scoase la vânzare miercurea trecută şi alte 150 în cursul zilei de vineri. Licitaţia s-a desfăşurat online până pe 15 mai. O a doua licitaţie online, pentru restul colecţiei, va avea loc în noiembrie.

Pentru a răspunde criticilor, Christie's a explicat într-un comunicat că, în conformitate cu dorinţa miliardarei Heidi Horten, toate încasările obţinute din vânzare vor fi donate în scopuri caritabile.

Prestigioasa casă de licitaţii a dat asigurări că provenienţa bijuteriilor este ireproşabilă, adăugând că "Christie's va oferi o contribuţie semnificativă" din suma rezultată din vânzare unor instituţii evreieşti şi programe educaţionale despre Holocaust, "care au o importanţă vitală".

Însă aceste precizări nu au oprit criticile. Marţea trecută, Consiliul reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (CRIF) s-a alăturat vocilor care s-au opus acestei licitaţii, considerând-o "indecentă".

Controversa este legată de originea averii soţului, Helmut Horten, care a deţinut unul dintre cele mai mari lanţuri de mari magazine din Germania.

În 1936, la trei ani după ce Adolf Hitler a ajuns la putere, magnatul german a preluat compania textilă Alsberg, ai cărei proprietari germani fugiseră din ţară, apoi a preluat mai multe alte magazine ce au aparţinut unor evrei înaintea războiului.

"Nu-i răsplătiţi pe cei ale căror familii au reuşit să se îmbogăţească de pe urma evreilor disperaţi, vizaţi şi ameninţaţi de nazişti", a declarat rabinul Abraham Cooper, unul dintre responsabilii Centrului Simon Wiesenthal, care urmăreşte criminalii nazişti.

Christie's a subliniat însă interesul mondial suscitat de această colecţie excepţională. Potrivit comunicatului, din cele 98% loturi vândute, jumătate au fost vândute în Europa şi Orientul Mijlociu, 28% în America şi 22% în Asia.

Unele dintre cele mai frumoase piese s-au vândut însă sub estimările casei de licitaţii. Este cazul unui inel Cartier, încrustat cu un rubin "sânge de porumbel" de 25,59 de carate, estimat între 14 şi 18 milioane de franci elveţieni (aproximativ aceeaşi sumă de euro), care a ajuns să fie achiziţionat cu "doar" 11 milioane de euro, circa 13 milioane cu tot cu comision.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.