Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Pierderi SEMNIFICATIVE în ambele tabere între Armenia și Azerbaidjan: 'Intensitatea bătăliei nu a scăzut. Situația este extrem de tensionată'

Twitter
armenia, azerbaidjan, război

Ministerul Apărării din Armenia susține că situația de la granița cu Azerbaidjanul este extrem de tensionată și acuză partea azeră că folosește blindate și artilerie.

„De la ora 17:00, situația în direcția est este extrem de tensionată. Intensitatea bătăliei nu a scăzut. Inamicul continuă să folosească vehicule blindate și artilerie. Datorită acțiunilor de răzbunare ale părții armene, inamicul a suferit numeroase pierderi în rândul personalului, aproximativ o duzină de vehicule blindate fiind distruse.

Partea armeană are și ea pierderi. 12 militari armeni, dintre care 7 militari și 5 recruți, au fost capturați de inamic”, au declarat reprezentanții Ministerului Apărării din Armenia, potrivit agenției NEXTA.

Aproximativ 15 militari au fost uciși în urma luptelor cu forțele armate azere din estul republicii, a declarat șeful comisiei permanente a parlamentului armean pentru relații externe, Eduard Aghajanyan. „Conform rapoartelor neconfirmate, 15 militari ai forțelor armate armene au fost uciși”, a spus Aghajanyan la postul Radio Liberty, transmite Interfax.

Pe lângă conflictul militar se poartă și unul psihologic. Armenii sunt sunați și li se prezintă vești proaste de pe front. „Vă îndemnăm să ignorați astfel de mesaje și apeluri, deoarece acestea sunt menite să semene panică în rândul populației”, se arată într-un mesaj al jurnaliștilor armeni.

Vezi și: VIDEO - Armenia solicită TRUPE rusești în războiul cu Azerbaidjanul: scandalul escaladează între cele două țări; există morți și răniți

Context

Situația de pe direcția de est a frontierei armeano-azerbaidjane din regiunea Syunik a escaladat pe 13 noiembrie. Apoi, Ministerul armean al Apărării a raportat că armata azeră a încercat să ofere o ofensivă pozițională, care a fost împiedicată. Departamentul a raportat că, odată cu medierea părții ruse, au fost în curs de negocieri pentru a rezolva situația.

Pe 15 noiembrie, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan a declarat, la o ședință a Consiliului de Securitate, că trupele azere au invadat țara în direcția estică a graniței. Procuratura Generală din Armenia a raportat că armata azeră a trecut granița în direcția orașului Sisian din regiunea Syunik din sudul Armeniei.

La rândul său, Baku a raportat despre atacul armatei armene asupra posturilor militare azere și a dat vina pe Erevan pentru agravarea situației.

Care este miza

Potrivit experților armeni, partea azeră crește presiunea asupra Erevanului cu scopul de a întinde așa-numitul coridor Zangezur de la Azerbaidjan până la Republica Autonomă Nahicevan prin teritoriul regiunii Syunik din Armenia. Secțiunea din orașul Sisian în direcția Nahicevan este cea mai îngustă secțiune a teritoriului Armeniei.

Premierul armean Pashinyan a exclus posibilitatea amenajării unui coridor de transport prin țară, dar s-a exprimat în favoarea deblocării tuturor transporturilor și comunicațiilor economice care existau în anii sovietici. În cuvintele sale, Armenia nu discută și nu va discuta problemele deblocării comunicațiilor de transport din regiune în logica coridoarelor.

În perioada 12-13 mai 2021, unități ale armatei azere au intrat pe teritoriul Armeniei în regiunile Syunik și Gegharkunik. În acest sens, Armenia a făcut apel la CSTO, iar Pashinyan i-a cerut asistență președintelui rus Vladimir Putin. Pe 12 iunie, Pashinyan a anunțat discuția cu Moscova privind desfășurarea grănicerilor ruși pe linia de frontieră cu Azerbaidjanul de la est la sudul Armeniei.

Explicație foto: Autostrada Goris-Kapan ocupată de trupe militare.

content-image

Explicație foto: hartă cu zona în care se desfășoară conflictul militar.

content-image

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.