Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Premieră nedorită în istoria Bisericii Ortodoxe Române: Cum a fost nevoit Patriarhul Daniel să apară în public

Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru
Patriarhul Daniel masca

Pentru prima dată în istoria sa, Biserica Ortodoxă Română l-a avut pe întâistătătorul său nevoit să recurgă la o metodă nedorită pentru a se proteja. În contextul în care România raportează cifre record de noi cazuri de infectări cu noul coronavirus, Patriarhul Daniel a săvârșit, pentru prima dată, o slujbă întreagă cu masca pe față. Atât el, cât și soborul de preoți, au purtat măști de protecție, lucru nemaiîntâlnit în România, precum și în lumea religioasă mondială.

Duminică, în cartierul bucureștean Titan, Patriarhul Daniel a oficiat slujba de târnosire a Bisericii „Acoperământul Maicii Domnului”, alături de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul și un mare sobor de preoți și diaconi. Patriarhul Daniel și toți preoții și diaconii au purtat, absolut toți, măști de protecție, deși nici legea, nici regulile impuse de Sfântul Sinod, nu cer asta. Însă, ca să arate cât de solidar este cu credincioșii care sunt obligați să poarte mască, precum și pentru a demonstra că Biserica este întotdeauna alături de stat în eforturile sale de combatere a epidemiei de coronavirus, Patriarhul Daniel le-a cerut și celorlalți co-slujitori să poarte mască, asta chiar dacă slujba s-a desfășurat în public.

„Suferința se înmulțește în popor atunci când credința slăbește. Foarte adesea, suferința este urmarea păcatelor și păcatele sunt, în general, urmare a slăbirii în credință, și anume a slăbirii legăturii omului cu Dumnezeu, Izvorul vieții și al sănătății”. a spus Patriarhul Daniel în predica sa.

În ultimele luni, România a înregistrat cifre record de noi infectări, deținând, pentru câteva săptămâni, o supremație nedorită în Uniunea Europeană. Preoți, diaconi, cântăreți bisericești, medici, polițiști, politicieni, judecători și alte categorii socio-profesionale au raportat numeroase cazuri de infectări.

„Biserica noastră a învățat din Evanghelia de astăzi că sunt necesare rugăciunile pentru cei care nu se mai pot ruga pentru ei înșiși. De aceea, are slujbe pentru cei bolnavi. În mod special, avem Taina Sfântului Maslu, dar și rugăciunile de alungare a demonilor, Molitfele Sfântului Vasile și ale Sfântului Ioan Gură de Aur”, a precizat PF Daniel.

„Acestea nu se citesc ca o lectură magică, mecanică”, a atras atenția Patriarhul.

„Ci în stare de rugăciune și de post, cum spune Evanghelia. Dacă cel care le citește nu are în el prezența iubirii milostive și smerite a lui Hristos, dobândită prin rugăciune stăruitoare și prin postire, atunci nu are efect simpla citire a molitfelor”.

Patriarhul a amintit că, la un moment dat, devenise o practică, o rătăcire în București și în unele zone din Muntenia – ceea ce nu se întâmplă în Transilvania și nici în alte Biserici Ortodoxe surori, și anume: „citim Molitfele Sfântului Vasile pentru orice lucru de nimic”.

„Pentru examene, zice. Da cine-i îndrăcit la examen? Studentul, elevul, profesorul? De ce citim Molitfele Sfântului Vasile pentru reușită la examen? Că nu sunt posedați nici profesorii și nici elevii, ci doar trebuie să se pregătească mai mult”, a menționat Părintele Patriarh.

„Trebuie să fim foarte atenți că în creștinism nu poate fi biruință prin eliminarea crucii, prin lipsa de osteneală. Noi avem tendința de a obține orice repede, aproape magic, fără osteneală, fără rugăciune stăruitoare și fără postire. De aceea unii credincioși cu credință mai slabă au ajuns să zică preotului: Părinte, descântă și dumneata ceva aici ca să se facă bine copilul! Da preotul nu descântă. El se roagă”.

„Slăbirea credinței din popor aduce multă suferință, întărirea credinței aduce multă biruință duhovnicească”, a reiterat Patriarhul României.

content-imagecontent-imagecontent-imagecontent-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.