Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Prima reacție a Patriarhului Daniel, după schimbarea acordului cu Guvernul României: 'Cea dintâi întristare e că preoții se roagă fără credincioși'

presidency.ro
Klaus Iohannis Patriarhul Daniel iohannis patriarh iohannis

Klaus Iohannis a numit primul acord încheiat între Patriarhia Română și Guvernul României, prin Ministerul de Interne, un ”așa-zis acord” și a cerut schimbarea lui. În numai câteva ore, Patriarhul Daniel și Marcel Vela au modificat documentul, iar ortodocșii nu mai au voie să meargă la biserici, ca să ia Paști, ci le vor primi acasă, de la preoți și voluntari, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. Toate modificările pot fi citite AICI.

Patriarhul Daniel a vorbit, la Catedrala Patriarhală, după citirea Sfintei Evanghelii, despre ce se întâmplă cu preoții în aceste zile, în care România este lovită de epidemia de coronavirus. Preafericirea sa a adresat un cuvânt de încurajare a credincioșilor, privați de Sfânta Împărătășanie, cerându-le să se roage mai des și să facă milostenie.

”Primim, prin Sfânta Euharistie, și puterea de a răbda, și puterea sau curajul de a mărturisi credința în vreme de prigoană, în vreme de greutăți, în vreme de strâmtorare, în vreme de boală. în vreme de încercare. Așa cum spune părintele Dumitru Stăniloae, Sfânta Euharistie, care conține taina Crucii și a Învierii lui Hristos, este un izvor de putere duhovnicească, pentru a ne lupta cu patimile egoiste, de a ne lupta cu greutățile vieții. Este putere din puterea lui Hristos, cel îndelung răbdător, dar și biruitor asupra păcatului, asupra Iadului și asupra morții, prin Înviere.

Sfânta Euharistie nu este un simplu ritual! Este întâlnirea cu Hristos. Noi primi ceva, Trupul și Sângele Domnului, și ne unim cu Cineva, cu Hristos. Scopul Euharistiei este unirea cu Hristos. Hristos, Domnul, ne dăruiește viața Sa.

Asta ne arată că în situațiile grele ale vieții, trebuie să sporim rugăciunea, rugăciunea Lui stăruitoare, numită, în Sinaxar, rugăciune mai presus de fire. Este modelul de rugăciune profundă, din toată ființa, când noi trecem prin necazuri, prin suferință.

În această vreme de epidemie, cea dintâi întristare a bisericii este că preoții se roagă, în biserică, fără participarea fizică a credincioșilor. Dar, prin faptul că slujbele se transmit la radio, la televizor și pe internet, ei primesc, totuși, o consolare, o mângâiere. Și, prin aceasta, noi păstrăm taina bisericii, prin această rugăciune. Sigur, a fost greu în această perioadă, când credincioșii, în alți ani, se împărtășeau mai des, și se spovedeau, mai des, iar acum doar cei care îi cheamă acasă pe preoți să îi spovedească și îi împărtășească mai pot face acest lucru.

Chiar dacă nu ne putem împărtăși mai des cu Sfânta Euharistie, ne putem împărtăși mai des prin rugăciune, prin ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, prin ascultarea slujbelor bisericești și prin multe fapte de milostenie. ”, a spus Preafericitul Daniel.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.