Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Prof. dr. Gabriela Radulian: Screeningul în neuropatia diabetică, chiar din stadiul de prediabet

diabet

Neuropatia diabetică, cea mai comună formă de neuropatie, dar și cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat este subdiagnosticată în România, potrivit, 360medical.ro .

O treime dintre pacienții cu diabet zaharat de tip I dezvoltă neuropatie la 20 de ani de la debutul bolii și aproape două treimi dintre pacienții cu diabet de tip II.

Citește și: DOSAR Mario Iorgulescu către medic - 'Mă simt BINE și vreau să mă întorc SĂ CONDUC mașina și să merg SĂ DANSEZ cu prietena mea'

Prof. univ. dr. Gabriela Radulian, președintele Societății de Neuropatie Diabetică a declarat că prevalența neuropatiei diabetice oscilează între 13,1% conform Asociației Americane de Diabet și respectiv între 16,87% conform datelor prezentate de Federația Internațională de Diabet.

,,Studiul Predator, desfășurat în România, a arătat o prevalență a diabetului zaharat de 11,6%. Și dacă ne gândim că 50% din totalul diabeticilor, pe parcursul evoluției bolii, fac o formă de neuropatie diabetică, avem astfel și cifra probabilă a neuropatiei diabetice în România”, a precizat reputatul medic diabetolog.

Având în vedere aceste date și faptul că neuropatia diabetică este cea mai răspândită complicație microvasculară a diabetului zaharat, trebuie pus un diagnostic cât mai precoce al acesteia.

,,Din păcate, ar trebui să subliniez faptul că de cele mai multe ori, în condițiile absenței simptomatologiei specifice, neuropatia rămâne nediagnosticată. Ori aici este, practic, marea provocare pentru noi, și anume diagnosticul cât mai precoce al neuropatiei diabetice, chiar în absența semnelor și simptomelor specifice”, atrage atenția președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Potrivit medicului, la 20 de ani de la debutul diabetului zaharat de tip I, o treime dintre pacienți dezvoltă neuropatie autonomă cardiovasculară, iar în cazul tipul II de diabet, acest procent crește până la 60% după 15 ani de evoluție a bolii.

Citește și: DNA către apărătorii lui Piedone în dosarul Colectiv: 'Câte cluburi au ars în țară ați întrebat? De vreme ce ați întrebat primăriile cum procedau?

,,Dar, având în vedere faptul că mai mult de jumătate din pacienții cu diabet zaharat de tip II sunt diagnosticați concomitent cu alte complicații deja prezente, fie de tip microvascular, fie de tip macrovascular, consecințele pe termen lung sunt mult mai grave. Cu alte cuvinte, pornind de la aceste date putem afirma faptul că neuropatia este subdiagnosticată, mai ales neuropatia autonomă, iar când vorbim despre neuropatia senzitivo-motorie, care prezintă semnele specifice, aceasta poate apărea nu numai în momentul diagnosticului diabetului zaharat de tip II. Poate apărea chiar din stadiul de prediabet”, a subliniat prof. univ. dr. Gabriela Radulian.

Prevalența neuropatiei diabetice la persoanele cu prediabet este de 18%, de aceea este important ca screeningul neuropatiei să se realizeze chiar de la momentul diagnosticului de prediabet.

Screeningul pentru neuropatia diabetică

,,Acest screening pentru neuropatia diabetică este realizat în primul rând de la momentul diagnosticului pentru diabetul zaharat de tip II de către diabetolog, dar screeningul poate fi realizat și de către medicul de familie. De asemenea, poate fi realizat de către medicul neurolog, dar vorbind despre neuropatia autonomă, în egală măsură putem vorbi despre un screening realizat de data aceasta fie de medicii cardiologi, gastroenterologi, pentru că numai prin această implicare multidisciplinară putem să realizăm acest screening cât mai precoce”, a spus președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Rolul podiatrului este foarte bine definit și extrem de important în îngrijirea acestor pacienți, iar vestea bună este că din acest an universitar, 2020-2021, există un master în podiatrie în România

,,Să nu uităm totodată și importanța rolului jucat de podiatru în această echipă multidisciplinară, ținând cont de faptul că persoanele cu diabet și neuropatie se pot prezenta în cabinete prezentând forme de ulcerații sau de infecții la nivelul membrelor inferioare și în aceste condiții primul contact îl pot avea cu podiatrii. Rolul podiatrului este foarte bine definit și importanța sa trebuie subliniată de fiecare dată”, e de părere prof. Radulian.

Prima generație de podiatri o va da Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj peste doi an, însă preocupările în ceea ce privește îngrijirea piciorului diabetic au fost realizate într-o abordare sistematică încă din 2015, moment în care Asociația de Podiatrie și-a început activitatea.

,,Din decembrie 2018, demersurile realizate de Asociația de Podiatrie pentru recunoașterea profesiei de podiatru au primit aviz favorabil din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale astfel încât, ocupația de podiatru este recunoscută și în România.Totodată, ca urmare a tuturor demersurilor realizate și a implementării noii profesii de podiatru în România, Asociația de Podiatrie din România a fost acceptată ca Membru asociat în Federația Internațională a Podiatrilor începând cu noiembrie 2019”, a arătat președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Începând cu 2018, pe data de 8 octombrie se celebrează în fiecare an Ziua Internațională a Podiatriei, un bun prilej de-a sensibiliza publicul și celelalte profesii din domeniul sănătății, dar și oficialii guvernamentali din domeniul sănătății asupra Podiatriei, cu privire la impactul și pericolele afecțiunilor piciorului și ale gleznei.

Urmăriți si materialele video Izolarea socială, factor de risc pentru ulcerațiile picioarelor și ,,Podiatria este mai bine cunoscută în străinătate decât la noi”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.