Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Video | Proteste anti-occidentale în Georgia: Participanții au ars steagurile UE de pe instituții

Marți, 14 martie 2023, proteste anti-occidentale și pro-guvernamentale au izbucnit în capitala Georgiei, Tbilisi, unde mulțimea de protestatari s-a adunat pentru a demonstra împotriva a ceea ce au numit "interferența Uniunii Europene și a SUA în Georgia".

Fluturând steagul georgian cu 5 cruci, protestatarii au mărșăluit pe străzile capitalei georgiene scandând sloganuri naționaliste și anti-occidentale.

În timpul protestelor, steagurile Uniunii Europene găzduite în unele clădiri guvernamentale din Georgia au fost arse de către protestatari, care au găzduit și arborat în locul lor steagul georgian.

Potrivit unor mijloace de informare în masă, protestatarii sunt legați de "Mișcarea conservatoare/Alt Info", care în iunie 2022 a devenit cunoscută pentru că a desființat paradele gay care au avut loc la Tbilisi și a fost condamnată de Departamentul de Stat al SUA ca fiind un "grup pro-rus de extremă dreapta" pe teritoriul georgian.

Săptămâna trecută georgienii pro-UE au ieșit în stradă

Partidul de guvernământ din Georgia a anunțat săptămâna trecută că va renunța la controversatul proiect de lege privind „agenții străini”, în urma protestelor violente și a criticilor potrivit cărora proiectul a fost inspirat de o lege similară din Rusia. Partidul a anunțat într-o declarație că va „retrage necondiționat proiectul de lege”. Acesta a invocat necesitatea de a reduce „confruntarea” în societate.

Mii de oameni au protestat față de acest proiect, considerat de critici o derivă spre autoritarism. Miercuri, sute de polițiști, mulți dintre ei purtând scuturi, au folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene în confruntările cu protestatarii din capitala Georgiei.

Peste 60 de protestatari au fost arestați în fața parlamentului din Tbilisi. Anterior, mii de oameni au mărșăluit pe străzi pentru a manifesta împotriva legii propuse, care prevede catalogarea drept „agenţi străini” a organizaţiilor care primesc din străinătate finanţare peste 20%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.