Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Proteste de amploare în Austria - Zeci de manifestații de stradă din cauza prețurilor: 'Vrem să mâncăm, să ne încălzim, să trăim'

ÖGB, federația sindicală austriacă, a convocat sâmbătă, 17 septembrie, 45 de marșuri demonstrative în toată Austria.

"Nu vrem milioane, vrem să mâncăm, să ne încălzim, să trăim", scrie pe un banner ținut de doi reprezentanți ai Asociației Pensionarilor din Austria în Schweizer Garten din Viena. Împreună cu alte mii de oameni au urmat apelul Federației sindicale austriece (ÖGB) de a ieși în stradă sâmbătă după-amiază din cauza inflației, transmite publicația austriacă Kurier.

Cu o oarecare întârziere, primele discursuri au început în jurul orei 14.30. Cu puțin timp înainte de ora 15.00, marșul a început să se deplaseze spre Karlsplatz, unde, la ora 16.00, era programat un miting final la care vor participa președintele AK, Renate Anderl, președintele younion Cristian Meidlinger și președintele ÖGB, Wolfgang Katzian.

Un total de 45 de astfel de demonstrații sunt înregistrate sâmbătă în toată Austria, dintre care 31 numai în Viena. Numai la Viena sunt așteptați aproximativ 10.000 de participanți.

Posibil conflict între protestatarii radicali

Pe lângă reprezentanții pensionarilor, care au cerut o ajustare mai mare a pensiilor, la demonstrație s-au alăturat și activiști pentru climă de la "Vineri pentru viitor". Se așteaptă ca activistul de dreapta și șeful Mișcării Identitare de extremă dreapta, Martin Sellner, să fie de asemenea prezent. El anunțase în prealabil că vrea să se arate "patriot". De exemplu, Autonome Antifa Vienna vrea să mărșăluiască și ea în "blocul stângii radicale" la demonstrație.

Din cauza acestui spectru politic larg, protestele ÖGB au fost descrise în mod repetat ca având un "potențial de conflict extrem de ridicat". O ciocnire a acestor grupuri ar aduce cu sine un potențial ridicat de conflict și violență, a avertizat ministerul de interne. Vineri, ministrul de interne, Gerhard Karner (ÖVP), a avertizat, de asemenea, în legătură cu posibile revolte: "Cercurile radicale și violente de extremă stânga și de extremă dreapta ar putea profita de aceste adunări pentru a da foc la lucruri".

Biroul de presă responsabil nu a vrut să dezvăluie în avans câți polițiști vor fi desfășurați la Viena - în orice caz, ar fi "suficienți". Există zvonuri potrivit cărora vor fi peste 1.000 de polițiști numai în capitala federală.

Van der Bellen susține cauza

Imediat înainte de începerea marilor demonstrații programate pentru sâmbătă după-amiază, ÖGB a primit sprijin și din partea celor mai înalte autorități politice. Președintele federal Alexander Van der Bellen a anunțat pe Twitter că susține preocupările manifestațiilor.

Inflația galopantă și consecințele acesteia pun o "presiune masivă" asupra multor lucrători, a subliniat președintele federal: "Așa cum noi, ca și comunitate, intervenim pentru a reglementa prețurile la energie, trebuie să creăm și protecție socială împotriva inflației". Cu toate acestea, Van der Bellen nu va ieși el însuși în stradă.

Asociația pensionarilor, de exemplu, a promis din nou că va participa activ astăzi, la fel ca și diverși deputați SPÖ. Zeci de mii de participanți sunt așteptați la marșurile de protest din toate cele nouă provincii federale, inclusiv liderul SPÖ, Pamela Rendi-Wagner.

Criticile președintelui Consiliului Național

Vineri, președintele Consiliului Național, Wolfgang Sobotka (ÖVP), a fost foarte critic la adresa faptului că ÖGB a anunțat manifestații în toată Austria din cauza inflației: "În calitate de președinte al Consiliului Național, sunt foarte îngrijorat de acest lucru. Oamenii demonstrează chiar dacă negocierile salariale nici măcar nu au început încă. Care este scopul aici?"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.