Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Raluca Turcan dă detalii despre motivele INTERZICERII procesiunilor religioase: 'Turismul ecumenic este unul cu potenţial ridicat de transmitere a bolii'

stiripesurse.ro
Raluca Turcan

Vicepremierul Raluca Turcan susţine că autorităţile îşi doresc "un efort comun, în perioadă de criză” şi explică faptul că au decis organizarea procesiunilor şi evenimentelor religioase numai cu participarea localnicilor, nu şi a pelerinilor, pentru că transportul către unele zone cunoscute pentru turismul ecumenic este unul cu potenţial ridicat de transmitere a bolii provocate de noul coronavirus, anunță news.ro.

"Potenţial de controversă putem găsi aproape oricând şi oriunde. În campania electorală nu transportam oamenii cu autocarele spre anumite destinaţii unde petreceau ore în şir în autocar. Aceste restricţii ţin foarte mult de participarea la procesiuni pentru oamenii din comunitatea respectivă, să nu se mai folosească acest turism ecumenic pentru că partea de transport a lăsat foarte mult de dorit”, a afirmat Raluca Turcan marţi seară, într-o emisiune a B1 Tv.

Citește și: Rareș Bogdan, despre majorarea pensiilor: Mă deranjează ipocrizia celor din PSD. Dacă şi-ar fi dorit atât de mult , ar fi crescut pensiile atunci, nu cu o prorogare de un an şi două luni de zile

Ea a precizat că autorităţile îşi doresc "un efort comun, în perioadă de criză”.

"Până la urmă, noi nu venim să spunem nu mai aveţi voie să faceţi procesiuni sau evenimente religioase, dar am spus: haideţi să încercăm să facem acest efort de comun acord şi la evenimente, mai ales în perioadă de criză, să participe mai puţini oameni”, a adăugat Raluca Turcan.

Ea a mai afirmat că la procesiunile religioase participă îndeosebi oameni în vârstă sau bolnavi, care sunt cei mai expuşi îmbolnăvirii din cauza SARS-CoV-2.

"Practic, partea de pre-spitalizare este extrem de importantă”, a mai afirmat Turcan.

Membrii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) au stabilit, luni seară, că este permisă organizarea de manifestări cu ocazia sărbătorilor religioase numai cu participarea celor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea respectivă, explicând măsura prin faptul că riscul de infectare este unul foarte mare atunci când pelerinii se deplasează dintr-o localitate în alta cu mijloace de transport precum autocare.

Citește și: Virgil Musta, după recordul de pacienți la ATI: Paharul s-a umplut. Nu ştim ce facem în continuare .

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat, luni seară, că manifestările religioase se vor desfăşura "numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară activitatea” i fără participarea pelerinilor sau a credincioşilor din alte localităţi.

"Acest lucru este extrem de necesar pentru că riscul major nu e numai participarea la faţa locului, riscul major e pe durata transportului. Dacă se stă în autocar sau maşină ore, e suficient să fie singură persoană infectată ca să se întoarcă toţi care au călătorit în mijlocul respectiv infectaţi acasă. Sper că populaţia ne înţelege această decizie, sărbătorile se fac, dar cu participanţi vor fi numai cei care au domiciliu sau reşedinţă în localitatea unde se desfăşoară activitatea respectivă”, a declarat Raed Arafat.

Sute de credincioşi au stat, luni, la o coadă formată pe zeci de metri pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, cu câteva zile înainte ca racla să fie scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Oamenii au spus că au vrut astfel să evite aglomeraţia care se va crea în următoarele zile. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, a spus că ”sfinţenia nu este contagioasă”, întrebat despre oportunitatea desfăşurării pelerinajului, în condiţiile în care la Iaşi numărul cazurilor de COVID-19 a crescut alarmant.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.