Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Război total la granița dintre Kârgâstan și Tadjikistan: casele kârgâstanilor civili au fost incendiate intenționat; bilanțul ajunge la 33 de morți

tj.sputniknews.ru
Kârgâstan / Tadjikstan

Militarii tadjici au deschis focul asupra caselor rezidențiale ale cetățenilor din Kârgâzstan, a declarat sâmbătă, 1 mai, Serviciul de Frontieră al Comitetului de Stat pentru Securitatea Națională din Kârgâzstan, informează agenția de presă Interfax.

"Începând cu ora 12:45 (ora 09:45 ora Moscovei) de 1 mai, situația de pe secțiunea kârgâză-tadjică a frontierei de stat este tensionată. În zona Arka din districtul Leilek din regiunea Batken, militarii tadjici incendiu casele rezidențiale ale cetățenilor kârghâzi. Sătenii au fost anterior evacuați", spune mesajul.

Polițiștii de frontieră kârgâzi au preluat poziții defensive la granița cu Tadjikistan. Sâmbătă mai devreme, serviciul de presă al serviciului de frontieră kârgâz a raportat că partea tajică a blocat drumul în zona Tort-Kocho din regiunea Batken din Kârgâzstan, iar mișcarea echipamentului militar a fost înregistrată pe teritoriul Tadjikistanului.

Mass-media locală a negat inițial informațiile despre bombardament, dar apoi a raportat că au fost auzite împușcături într-unul dintre satele de frontieră. "Tadjikistanul nu a deschis focul nici asupra locuitorilor locali, nici asupra caselor lor. Respectăm acordul încheiat, iar armata și echipamentele noastre se află la pozițiile lor inițiale", a declarat pentru Asia-Plus o sursă din unitatea de putere a guvernului tadjik.

Locuitorii unor sate de frontieră au raportat, de asemenea, că nu au fost încă observate focuri de armă la frontieră. Dar mai târziu, agenția a raportat că au fost auzite împușcături în satul Somonien. Potrivit Asia-Plus, mai întâi au tras din partea kârgâză, iar apoi au răspuns din partea tadjik.

Citește și: OFICIAL Rusia avertizează România: 'Cu excepția în care ea ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de capetele fierbinți din sediul NATO'

Cei 375 de km care stâtnesc conflictul

Secțiunea kârgâză-tadjică a frontierei de stat devine periodic o zonă de conflict între populația locală sau polițiștii de frontieră din cele două țări. Motivul principal îl constituie secțiunile nedivizate, unde este imposibil să se determine unde se află granița dintre state. Potrivit Comitetului de Stat pentru Securitatea Națională din Kârgâzstan, granița comună cu Tadjikistan este de 972 km, din care 519 km au fost conveniți, iar 375 km rămân necoordonate.

Pe 28 aprilie, a izbucnit o confruntare între grăniceri la granița kârgâză-tadjică. Aceasta a fost precedată de instalarea de către partea tadjică a camerelor video, din teama că accesul la apă ar putea fi limitat. Detașamentul de frontieră din Kârgâzstan a cerut suspendarea lucrării, părțile nu au ajuns la un consens, drept urmare, aproximativ 150 de persoane au început să arunce cu pietre unul pe celălalt.

Escaladarea conflictului

La 29 aprilie, forțele kârgâze și tadjice au intrat în conflict armat, acuzându-se reciproc de escaladarea situației.

Bilanțul morților ca urmare a ciocnirilor armate de la frontiera kârgâză-tadjică a ajuns la 33 de persoane, a declarat sâmbătă ministrului adjunct al Sănătății al țării Jalalidin Rakhmatullaev pentru Interfax.

Potrivit lui Rakhmatullayev, doi cetățeni ai Kârgâzstanului au murit din cauza rănilor prin împușcare. Cadavrele lor au fost găsite în districtul Leilek din regiunea Batken.

Ulterior, el a clarificat că numărul victimelor a crescut la 166 de persoane.

Cu o zi înainte, au fost semnalate 31 de morți și 154 de răniți din partea kârgâză. Potrivit presei locale, victimele conflictului din Tadjikistan, erau de la opt la zece cetățeni, peste 90 fiind răniți.

Citește și: VIDEO Nu doar la noi președintele e admirat: Rușii spun că Vladimir Putin este cel mai frumos bărbat din Rusia

Președinții Kârgâzstanului și Tadjikistanului au confirmat planurile de retragere a armatei de la frontieră

Președintele Kârgâzstanului Sadyr Japarov și președintele Tadjikistanului Emomali Rahmon au purtat o conversație telefonică și au confirmat că toate echipamentele militare vor fi retrase din zonele de frontieră de pe ambele părți, a declarat serviciul de presă al liderului kârgâz.

În plus, liderii celor două țări au fost de acord să creeze o comisie mixtă din Kârgâzstan și Tadjikistan pentru a revizui toate echipamentele militare de la granița Kârgâzstan-Tadjik.

"Șefii de stat au menționat aderarea la toate acordurile încheiate anterior și respect reciproc pentru teritoriile și granițele țărilor. Președinții și-au exprimat încrederea în cea mai rapidă soluționare a situației actuale de la frontieră", spune mesajul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.