Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO. Romania prin ochii specialistilor straini. Care e cea mai mare provocare

romanian dream

Criza din Ucraina a relansat temerile tradiţionale ale României cu privire la o agresiune străină şi a relansat strategia ţării de a deveni mai independentă din punct de vedere energetic. Bucureştiul este îngrijorat de evenimentele din Moldova vecină, unde regiunea separatistă Transnistria se află sub influenţă rusă, şi de evenimentele din Marea Neagră. Ca o ţară înconjurată de mari puteri, principala provocare geografică a României este să rămână unită şi să limiteze influenţa străinilor, apreciază agenţia Stratfor, care a postat recent un video de două minute intitulat "Provocarea geografică a României".

În înregistrarea video este făcută o prezentare a României din punct de vedere geografic şi istoric. "România este amplasată în Europa de sud-est, în nordul Peninsulei Balcanice şi pe malurile vestice ale Mării Negre. Munţii Carpaţi împart România în trei. În sud se află Câmpia Valahă, unde se află inima României contemporane, capitala Bucureşti şi vechiul său centru petrolier, Ploieşti. La est de Carpaţi se întinde Câmpia Moldovei, unde se află oraşul Iaşi, important centru economic şi cultural. În nord-vestul Carpaţilor se află Transilvania, o regiune mai accidentată, deluroasă".

"Niciuna dintre aceste trei părţi nu este uşor de apărat. Transilvania a fost ocupată de unguri în mai multe reprize, începând din secolul al XI-lea, căzând apoi sub ocupaţie otomană şi austro-ungară. Valahia şi Moldova au fost câmpuri de luptă constante pentru otomani, habsburgi şi, mai apoi, ruşi. După ce a devenit un stat-naţiune la sfârşitul secolului al XIX-lea, România a avut o existenţă precară, făcând echilibristică între puterile străine. Pe parcursul întregului secol XX, România a încercat să-şi găsească echilibrul între monarhie, autoritarism şi democraţie. În timpul Războiului Rece, România a fost condusă de o dictatură comunistă vag aliniată la Uniunea Sovietică. Ca majoritatea foştilor sateliţi sovietici, după căderea comunismului, România s-a aliniat la NATO şi Uniunea Europeană", se mai spune în video-ul postat de Stratfor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.