Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Știrea cu Papa Francisc pe care puțină lume a văzut-o: Le-a cerut iertare, în premieră, ortodocșilor pentru ce le-au făcut catolicii în istorie

Papa Francisc a vizitat Cipru și Grecia, iar câteva declarații de-ale sale au fost prea puțin preluate în presa din România. Cea mai importantă a avut loc la Atena, unde papa Francisc le-a cerut iertare liderilor ortodocși greci pentru modul în care catolicii au contribuit la dezbinarea dintre aceștia și ortodocși. „Rușinat, Preafericirea Voastră, recunosc pentru Biserica Catolică faptul că comuniunea noastră a slăbit în mod grav din cauza unor acțiuni și decizii care au avut de-a face puțin sau nimic cu Iisus și cu Evanghelia, fiind în schimb marcate de o sete de avantaje și putere”, a spus Sfântul Părinte. „În acest fel, facem ca rodnicia să fie compromisă de diviziune”, a adăugat el. „Istoria își face simțită greutatea, iar eu aici, astăzi, simt nevoia să le cer din nou iertare lui Dumnezeu și fraților și surorilor noștri pentru greșelile comise de mulți catolici.”

Pontiful a făcut aceste afirmații în timpul unei întâlniri transmise în direct cu lideri ai Bisericii Ortodoxe din Grecia, inclusiv Preafericitul Părinte Ieronim al II-lea, Arhiepiscop al Atenei și al întregii Greci, în sala tronului Arhiepiscopiei Ortodoxe a Greciei. Când Papa Francisc a ajuns la Arhiepiscopie, un cleric ortodox a început să protesteze, strigând „Papa, ești eretic! Papa, ești eretic!”, fiind apoi ridicat de poliție.

Luna trecută, un Mitropolit grec-ortodox, ÎPS Andreas de Konitsa, a vorbit împotriva vizitei Papei Francisc în Grecia, numindu-l pe Pontif eretic. Incidentele reflectă o suspiciune veche legat de Papa în unele sectoare ale Bisericii Ortodoxe din Grecia. Papa Ioan Paul al II-lea a încercat, de asemenea, să aducă vindecare rupturii dintre catolici și ortodocșii greci în timpul unei vizite tensionate făcută în Grecia în 2001, prima a unui Papă catolic în peste 1.000 de ani. Vizita Papei Ioan Paul al II-lea, în timpul căreia acesta a cerut iertare pentru păcatele catolicilor împotriva fraților și surorilor lor ortodocși, a fost de asemenea caracterizată de protestate.

Papa Francis s-a aflat în Atena în perioada 4-6 decembrie, după ce a petrecut două zile în Nicosia, capitala Ciprului. De asemenea, a mers pe insula grecească Lesbos, unde l-a întâlnit pentru prima dată pe PF Ieronim al II-lea în timpul unei vizite pe insulă din 2016. Cei doi s-au întâlnit și în privat pe 4 decembrie. Populația, atât din Grecia, cât și din Cipru este predominant ortodoxă. Sfântul Părinte s-a întâlnit și cu liderii ortodocși ciprioți, la Nicosia, pe 3 decembrie.

Grecia, cunoscută oficial drept Republica Elenă, este o țară cu 10,7 milioane de oameni, dintre care aproximativ 50.000 sunt catolici. Pontiful le-a spus ierarhilor greci pe 4 decembrie că, în ciuda diviziunii profunde care încă există între catolici și ortodocși, „suntem mângâiați de certitudinea că rădăcinile noastre sunt apostolice și că, în ciuda răsturnărilor și întorsăturile timpului, ceea ce a plantat Dumnezeu continuă să crească și să aducă rod în același Duh. Este un har să recunoaștem roadele bune ale celuilalt și să ne unim pentru a mulțumi Domnului pentru aceasta”, a spus el.

Papa a reflectat asupra măslinilor bătrâni care se găsesc atât în Italia, cât și în Grecia, observând că ei „ne unesc” și îi amintesc de rădăcinile comune pe care catolicii și ortodocșii le au prin temelia lor apostolică, înainte de divizarea care a urmat Marii Schisme din 1054. „Sub pământ, ascunse, deseori trecute cu vederea, acele rădăcini sunt totuși acolo și susțin totul”, a spus el. „Sfântul Paul vorbește despre ele când subliniază importanța la a fi ‚zidiți pe temelia apostolilor’ (Efeseni 2,20).” Din păcate, după ce primele secole au dat roade bune, mai ales în cultura elenă, „preocupările lumești ne-au otrăvit, buruienile suspiciunii au mărit distanța dintre noi și am încetat să cultivăm comuniunea”, a spus Sfântul Părinte, citându-l pe Sfântul Vasile cel Mare, care a spus că „adevărații ucenici ai lui Hristos sunt ‚modelați doar de ceea ce văd în El’”. Pontiful a invocat, de asemenea, Duhul Sfânt și darurile Sale de comuniune, înțelepciune și mângâiere. „Mă rog ca Duhul iubirii să învingă orice formă de rezistență și să ne facă ziditori de comuniune”, a spus el.

Citând o predică a Sfântului Grigorie de Nyssa despre Cântarea Cântărilor, Papa Francisc a adăugat: „Într-adevăr, ‚dacă iubirea alungă cu adevărat frica și frica se transformă în iubire, atunci vom descoperi că ceea ce salvează este unitatea’. Pe de altă parte, cum putem depune mărturie înaintea lumii despre armonia Evangheliei, dacă noi, creștinii, rămânem separați?”, a întrebat el. „Cum putem proclama iubirea lui Hristos, care unește popoarele, dacă noi înșine nu suntem uniți? Au fost deja făcuți mulți pași pentru a ne strânge împreună. Să implorăm Duhul de comuniune să ne îndemne să îl urmăm pe cale și să ne ajute să ne bazăm comuniunea nu pe calcule, strategii și oportunități, ci pe singurul model la care trebuie să ne uităm: Preasfânta Treime.”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.