Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Tulburările de adaptare la copii - La ce trebuie să fie atenți părinții

medici, copii

Copiii pot dezvolta tulburări de adaptare atunci când trec prin situații sau evenimente de viață foarte stresante. Netratate, tulburările de adaptare la copii și adolescenți pot duce la apariția depresiei, a tulburărilor de anxietate sau a abuzului de substanțe, potrivit 360medical.ro.

,,Orice apare diferit în comportamentul copilului și este stabil, adică nu apare doar o dată, poate să atragă părintelui atenția astfel încât acesta să urmărească pe parcursul câtorva săptămâni să vadă dacă acele manifestări rămân stabile”, a precizat dr. Octaviana Ramona Gheorghe, medic primar psihiatru.

Care sunt cele mai frecvente simptome la copii în ceea ce privește aceste tulburări de adaptare, la ce ar trebui să fie atenți părinții, dar și în ce fel pot fi tratate tulburările de adaptare la copii, a explicat pe larg medicul specialist în sănătate mintală.

Un copil poate să fie nemulțumit la școală și să nu aibă o performanță bună pentru că n-a dormit bine sau după un episod de boală, însă aceasta e o situație reversibilă.

,,Dar dacă modificările în comportamentul copilului, și aici putem să vorbim despre lucruri care țin de instincte, modificări în apetitul alimentar al copilului, copilul începe să mănânce dintr-o dată mai puțin, nu mai are poftă de mâncare, nu mai preferă nici alimentele pe care altă dată le prefera, sau din contră, mănâncă mai mult, mănâncă noaptea, sau modificări ale somnului, copilul care este somnoros sau care adoarme cu greutate sau care se trezește de mai multe ori în timpul somnului, apariția la un copil care a deprins controlul sfincterian a tulburărilor de eliminare, începe să facă pe el, noaptea, ziua, în sfârșit, acestea sunt situații care ne pot atrage atenția asupra unor traduceri pe care copilul le face legat de întâmplări din mediul înconjurător sau legat de viața lui apropiată pe care nu știe să și le explice altfel, și atunci există modalitatea asta în care corpul traduce în locul lui dificultățile legate de provocările pe care viața i le dă”, a spus dr. Octaviana Ramona Gheorghe, medic primar psihiatru.

Pot apărea modificări ale stării de dispoziție: frică, teamă de îmbolnăvire, o stare de neliniște a copilului, un joc agresiv cu jucăriile sau cu alți copii. Pot apărea comportamente modificate la școală: apatie, dificultăți de concentrare, dificultăți de a rememora lecțiile, scăderea notelor la școală, pierderea prieteniilor, iar părinții trebuie să fie atenți la acestea.

,,În cabinetul de psihiatrie sau de psihologie, printr-o tehnică, prin ascultare sau pur și simplu se poate ajunge la acel eveniment declanșator care să fie cauza problemei”, a explicat dr. Octaviana Ramona Gheorghe, care a spus însă că dincolo de comportamente, părinții pot primi informații de la prietenii copiilor sau de la educatori despre ce ar putea să fie diferit la un moment dat.

Părintele aflând aceste informații poate să observe dacă întâmplări asemănătoare apar și acasă.

Asociația Internațională de Psihiatria Copilului și Adolescentului recomandă ca inițierea tratării tulburărilor psihice la copil și adolescent să se facă cât mai devreme posibil.

,,Tratamentul în psihiatria copilului este de cele mai multe ori multimodal”, a subliniat medicul psihiatru, arătând că multimodal înseamnă că sunt implicate mai multe zone din viața copilului, pentru a-i îmbunătăți calitatea vieții.

Dacă funcționarea copilului este afectată la școală, școala va fi implicată în echipa terapeutică.

,,Pentru copilul care este integrat în învățământ, parte din echipa terapeutică este și educatorul”, a precizat dr. Octaviana Ramona Gheorghe.

Familia este foarte importantă în recuperarea copilului, iar medicamentele fac parte din strategia terapeutică.

,,Ajungem să identificăm tulburări în situații depășite, nu depășite ca într-o situație de chirurgia cancerului, ci în situații care țin de mult timp și care au fost tolerate în familie de multă vreme, și atunci nu se mai pune problema cu ce să începem. Se pune problema să începem în varianta cea mai folositoare pentru copil. Și varianta cea mai folositoare pentru copil înseamnă varianta în care folosim și familia, și școala, și medicamentele, și psihologul, ca lucrurile să se întâmple așa cum ar trebui să se întâmple pentru viața copilului”, a conchis dr. Octaviana Ramona Gheorghe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.