Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO | Un cutremur puternic, 7.8 grade, a lovit sud-estul Turciei, în apropiere de granița cu Siria

Shutterstock
cutremur seism

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs luni dimineaţă devreme, la adâncimea de 17,9 de kilometri, în partea de centru-sud a Turciei, în provincia Gaziantep, scrie news.ro.

UPDATE: Cel puţin 10 persoane au murit, au declarat doi oficiali turci, citaţi de Reuters. Un corespondent BBC din Turcia relatează că la Diyarbakir un centru comercial s-a prăbuşit.
Jurnalistul Eyad Kourdi, care locuieşte în oraşul Gaziantep, a declarat pentru CNN că au avut loc până la opt replici "foarte puternice" în mai puţin de un minut de la producerea cutremurului iniţial cu magnitudinea de 7,8, ceea ce a făcut ca lucrurile din casă să cadă la pământ.
Replicile puternice vor continua probabil în orele şi chiar în zilele următoare după un cutremur atât de puternic ca acesta, potrivit specialiştilor intervievaţi de CNN.

 

UPDATE: Potrivit Reuters, Centrul de cercetare pentru geoştiinţe din Germania, GFZ, a evaluat magnitudinea cutremurukuiu la 7,9 şi adâncimea la 10 kilometri.

Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă din Turcia (AFAD) a estimat magnitudinea seismului la 7,4, iar epicentrul în apropierea oraşului Kahramanmaras din sudul ţării.

S-au înregistrat pagube la clădiri, iar oamenii erau adunaţi pe străzile înzăpezite, potrivit imaginilor difuzate de postul public de televiziune TRT.

Cutremurul a durat aproximativ un minut şi a spart ferestre, a declarat un martor pentru Reuters. Zona este lovită în mod frecvent de cutremure puternice.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Adâncimea cutremurului, evaluată iniţial la 24,1 kilometri, a fost revizuită la 26 de kilometri, iar apoi la 17,9 kilometri. Seismul s-a produs la ora 1:17 GMT (3:17, ora României) şi a fost localizat la 26 de km est de oraşul Nudargi.

La circa 10 minute a urmat, tot în centrul Turciei, un nou cutremur de 6,7 magnitudine de moment, care s-a produs la adâncimea la 9,9. O nouă replică a fost înregistrată la alte câteva minute, la 16 km est de Nudargi, având magnitudinea de 5,6 în timp ce adâncimea la care s-a produs a fost estimată la 10 kilometri.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.