Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO − Violoncelistul Mischa Maisky, considerat 'Mick Jagger' al muzicii clasice, o să concerteze la București, în noiembrie, la Ateneul Român

captura youtube.com
Violoncelistul Mischa Maisky, considerat un "Mick Jagger" al muzicii clasice, va susține două concerte la Ateneul Român din București, pe 8 și 9 noiembrie, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu", sub bagheta maestrului Christian Badea, potrivit unui comunicat, informează Mediafax.
Concertele, înscrise în "Stagiunea Centenară", vor avea loc de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, potrivit site-ului Institutului Cultural Român, partener al evenimentului.
"În prima parte a programului, Orchestra simfonică a Filarmonicii «George Enescu» va interpreta «Rapsodia nr. 2, în Re Major, op. 11» de George Enescu. În același concert, va fi omagiat și Igor Stravinski, oaspete al Filarmonicii «George Enescu» în perioada «de aur», prin suita «Pasărea de foc». Marele compozitor rus a fost unul dintre invitaţii de seamă ai filarmonicii, susţinând în 1930 două concerte la Ateneul Român, în care şi-a dirijat propriile lucrări. În continuare, marele violoncelist Mischa Maisky, una dintre cele mai importante și complexe personalități ale artei interpretative din ultimele decenii, va oferi «Concertul de Dvořák», o lucrare de referință în literatura solistică", declară maestrul Christian Badea.
În Anul Centenar al României, Filarmonica "George Enescu" celebrează 150 de ani de existență, iar Ateneul Român, 130 de ani de la inaugurare. Este o triplă sărbătoare care se va desfășura de-a lungul întregii stagiuni 2018-2019. "Concertele Centenarului la Ateneu" propun publicului bucureștean o dramaturgie muzicală construită pe cronologia evenimentelor istorice și culturale centenare, cu artiști români și străini de renume internațional. În afară de urmărirea în muzică a unei cronologii istorice a decadelor Centenarului României, atât programele din seria "Concertele Centenarului la Ateneu", cât și întreaga stagiune aniversară, prezintă câteva teme importante, precum "Creația Enesciană", în cadrul căreia vor fi interpretate mai multe dintre lucrările simfonice ale maestrului, "Titani ai muzicii clasice", concerte care îi prezintă atât pe marii interpreți ai vremurilor noastre, cât și pe compozitorii care au fost adevărate puncte de referință culturală în ultimii o sută de ani, "Un secol de muzică românească" și "Generația secolului XXI", cu participarea soliștilor și dirijorilor români și străini tineri, care se afirmă pe scena internațională și care reprezintă viitorul muzicii.
Mischa Maisky este unul dintre cei mai excentrici artiști ai lumii. Născut în 1948, în Letonia, educat în Rusia, repatriat în Israel, artistul se consideră un cetățean al lumii și spune că în muzică "nimic nu s-a schimbat şi totul s-a schimbat enorm". "Cânt la un violoncel italian, cu arcuri franceze și germane, corzi din Austria și Germania. Mă simt acasă oriunde oamenii apreciază muzica clasică", spune artistul.
La 17 ani a câștigat prima sa competiţie de violoncel, la Leningrad. A studiat la Conservatorul din Moscova cu Mstislav Rostropovich, în 1966 a fost unul dintre premianţii Competiţiei Ceaikovski, iar, patru ani mai târziu, a fost trimis într-un lagăr. După eliberare, a părăsit Uniunea Sovietică şi a emigrat în Israel. Au urmat numeroase alte premii si debutul său la Carnegie Hall (New York), alături de Orchestra Simfonică din Pittsburgh. Un admirator i-a oferit atunci un violoncel din secolul al XVIII-lea, instrument la care cântă şi în prezent. Pe marile scene ale lumii, a fost în compania unor nume precum Martha Argerich, Radu Lupu, Leonard Bernstein, Zubin Mehta, Vladimir Ashkenazy, Daniel Barenboim şi Giuseppe Sinopoli. A devenit un invitat obişnuit al celor mai prestigioase festivaluri internaţionale, susţinând concerte la Viena, Berlin, Londra, Israel, Paris, New York și Tokyo.
Dedicat în egală măsură muzicii simfonice și operei, Christian Badea, consilier artistic şi prim-dirijor al Filarmonicii "George Enescu", a concertat pe toate continentele și în cele mai importante săli și teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokyo), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artiști de referință ai timpului nostru - Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming, Natalie Dessay, Thomas Hampson. Sub semnul Leonard Bernstein 100, centenarul nașterii artistului a fost sărbătorit la Filarmonica "George Enescu", ultimele două concerte simfonice ale stagiunii trecute fiindu-i dedicate de maestrul Christian Badea - unul dintre discipolii cei mai de seamă ai faimosului compozitor, dirijor, pianist şi pedagog american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.