DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

VIDEO Vladimir Putin a sfidat epidemia de COVID-19 şi a adunat zeci de mii de oameni la parada militară din Piaţa Roşie

defilare militară piața rosie

Autorităţile ruse au organizat, miercuri, o importantă defilare militară în Piaţa Roşie pentru a marca 75 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, în pofida riscului ridicat ca acest eveniment în masă să ducă la recrudescenţa epidemiei de COVID-19, notează DPA.

Peste 14.000 de militari, peste 200 de unități de echipament militar, 75 de aeronave și elicoptere au participat la parada din centrul Moscovei, cu 12 delegaţii din foste republici sovietice, aliate ale Rusiei, precum şi din China, India, Serbia şi Mongolia, scrie agerpres.ro.

Citește și: Cozmin Gușă prezintă ‘cifrele groazei’! ‘Nu sunt cele despre infectații cu coronavirus’

Parada militară din Piaţa Roşie fusese prevăzută iniţial să aibă loc de 9 mai, data la care Rusia celebrează Ziua Victoriei asupra nazismului în Marele Război Patriotic, aşa cum este numit în Rusia cel de-al Doilea Război Mondial, dar a fost amânată în aprilie în contextul creşterii rapide a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2 la vremea respectivă.

'Stimaţi oaspeţi străini, tovarăşi soldaţi şi marinari ... tovarăşi ofiţeri, generali şi amirali, vă felicit cu împlinirea a 75 de ani de la victoria în Marele Război Patriotic', a spus preşedintele Vladimir Putin.

Citește și: Veste mare! Anumiți români vor avea parte de beneficii uriașe

'Exact cu 75 de ani în urmă, pentru a marca sfârşitul Marelui Război Patriotic aici, lângă zidurile Kremlinului, a avut loc o legendară paradă a învingătorilor. Această paradă a rămas în istorie ca un triumf al unei forţe fără precedent, ca un triumf al binelui asupra răului, al păcii asupra războiului, al vieţii asupra morţii', a afirmat Putin în discursul rostit cu această ocazie, potrivit TASS şi Pervâi Kanal (televiziunea de stat rusă).

Parada a început cu marşul Gărzii de onoare, ai cărei participanţi au ţinut în mâini steaguri sovietice şi ruseşti. Putin a urmărit parada stând pe scaun între doi veterani, conform imaginilor difuzate de televiziune.

Citește și: Vasile Astărăstoae profețește: Începând cu această dată, cazurile de coronavirus se vor diminua

Piaţa Roşie a fost complet ocupată pentru acest eveniment. Imaginile difuzate de la faţa locului arătau că participanţii la defilare nu au purtat măşti. Câte un veteran cu mască se putea vedea printre invitaţi, dar oamenii purtând măşti puteau fi număraţi pe degete. Cei mai mulți purtători de măști erau militarii care se ocupau cu păstrarea ordinii.

Alături de Putin s-au aflat preşedinţii Serbiei, Aleksandar Vucic, Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, Republicii Moldova, Igor Dodon, Kazahstanului, Kasâm-Jomart Tokaiev şi alţi câţiva, dar nu a fost prezent niciun preşedinte sau un prim-ministru din Occident.

Citește și: Emil Boc, despre situația actuală a României: Criza de acum nu este una sistemică, ci una conjuncturală, care poate fi rezolvată

Preşedintele Kârgâzstanului, Sooronbai Jeenbekov, a venit şi el la Moscova, dar nu a participat la paradă, pentru că doi membri ai anturajului său au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, a indicat biroul său de comunicare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a reiterat avertismentul către Rusia cu doar câteva zile înainte de paradă, atenţionând că un astfel de eveniment în masă prezintă riscul de 'răspândire exacerbată' a coronavirusului.

Citește și: O nouă poveste reală despre decesul unui pacient non-Covid: Nu a fost o criminală. Nu a luat vieți. În schimb, a platit cu a ei

Rusia a semnalat peste 600.000 de cazuri de contaminări cu noul coronavirus, situându-se pe locul trei la numărul de infecţii după SUA şi Brazilia.

Rusia a ridicat măsurile de carantină în masă în ultimele săptămâni, odată cu scăderea ratei de infectare în mare parte a ţării, inclusiv la Moscova.

Citește și: Codrin Ștefănescu a explodat la adresa ministrului Muncii: Sinistra nu a scos o vorbă despre majorarea pensiilor, despre salarii și șomeri

Uniunea Sovietică a înregistrat zeci de milioane de victime în cel de-al Doilea Război Mondial, cel mai mare număr din rândul forţelor aliate. Victoria asupra Germaniei naziste rămâne un motiv important de mândrie naţională în Rusia.

La parada de miercuri au participat 75 de avioane şi peste 200 de echipamente militare, între care lansatoare de rachete Tornado-S şi vehicule Typhoon-K 4x4 şi Typhoon-VDV cu module de luptă cu dirijare de la distanţă.

Citește și: EXCLUSIV Un membru al partidului înființat de Dan Voiculescu ar fi colaborat cu Securitatea! CNSAS ne-a confirmat

La o săptămână după această paradă, pe 1 iulie, Rusia urmează să organizeze un referendum naţional pentru modificarea Constituţiei pentru a-i permite lui Putin încă două mandate prezidenţiale a câte şase ani fiecare. Putin se află la putere de două decenii - fie preşedinte, fie premier - fiind liderul sovietic şi rus cel mai longeviv pe Olimpul puterii de la Moscova după dictatorul sovietic Iosif Stalin, potrivit DPA.

Discursul integral susținut de Vladimir Putin:

”Dragi cetățeni ai Rusiei! Dragi veterani! Dragi oaspeți străini! Tovarăși soldați și marinari, sergenți și maiștri, ofițeri de mandat și însărcinați militar! Tovarăși ofițeri, generali și amirali!

Felicitări pentru a 75-a aniversare a Victoriei în Marele Război Patriotic! Victoria care a determinat viitorul planetei timp de zeci de ani și veșnic a rămas în istorie ca fiind cea mai grandioasă la scară, semnificație și înălțime spirituală, morală.

Anul acesta, sărbătorile tradiționale ale Victoriei sunt organizate în Rusia pe 24 iunie. Cu exact 75 de ani în urmă, în onoarea sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, aici, lângă zidurile Kremlinului, a avut loc legendara paradă a câștigătorilor.

Această paradă a rămas în istorie ca un triumf al puterii fără precedent, ca triumful binelui asupra răului, a păcii asupra războiului, a vieții peste moarte.

În numele tuturor apărătorilor Patriei, pancartele și standardele naziste înfrânte au fost aruncate în piață cu dispreț.

De-a lungul Pieței Roșii au fost aranjate regimente militare. Și în marșul lor, la care au participat invizibil toți cei care au avut curaj, fără să se cedeze, au luptat pentru patria lor, s-au întors cu victoria și milioane de soldați care au rămas pentru totdeauna pe câmpurile de luptă.

Astăzi ne plecăm capul spre amintirea binecuvântată a tuturor celor care nu au mai venit de la război, spre memoria fiilor, fiicelor, părinților, mamelor, bunicilor, soților, soțiilor, fraților, surorilor, colegilor de soldați, rudelor și prietenilor. Ne întristăm pentru veteranii care ne-au părăsit deja.

Ne vom aminti întotdeauna că nazismul a zdrobit poporul sovietic - milioane de oameni de diferite naționalități din toate republicile Uniunii Sovietice.

În față și în spate, în detașamente partizane și subterane, au luptat și au lucrat conform legilor curajului și unității. După ce și-au apărat pământul, au continuat să lupte. Au eliberat statele europene de invadatori, au pus capăt tragediei cumplite a Holocaustului, au salvat poporul Germaniei de nazism, de ideologia sa mortală.

Și este imposibil să ne imaginăm s-ar fi întâmplat cu lumea dacă Armata Roșie nu ar fi apărat-o.

Soldații ei nu aveau nevoie de război, nici alte țări, nici glorie, nici onoare. Au căutat să îi scape de pe dușman, să obțină victoria și să se întoarcă acasă. Și au plătit un preț de neînlocuit pentru libertatea Europei: multe sute de mii de soldați au murit într-o țară străină.

Datoria noastră este să ținem cont de acest lucru. Amintiți-vă că poporul sovietic a căzut principala povară a luptei împotriva nazismului.

În 1941, peste 80 la sută din forțele armate ale Germaniei și ale sateliților săi erau concentrate împotriva URSS. Dar această armată nemiloasă era neputincioasă în fața coeziunii cetățenilor sovietici.

Oamenii noștri au reușit să depășească un rău teribil, total, au învins peste șase sute de divizii ale inamicului, au distrus 75 la sută din numărul total de aeronave, tancuri, piese de artilerie ale inamicului și până la sfârșit, până la punctul lor victorios, au mers pe calea lor eroică, dreaptă, cu un infinit sacrificiu.

Acesta este principalul adevăr, onest despre război. Trebuie să o protejăm și să o apărăm, să o transmitem copiilor, nepoților și strănepoților noștri. Parada militară de astăzi este în onoarea acestui adevăr sacru, în onoarea generației remarcabile de învingători care au determinat rezultatul întregului al doilea război mondial.

Acum, reprezentanții Azerbaidjanului, Armeniei, Belarusului, Indiei, Kazahstanului, Kirgazstanului, Chinei, Moldovei, Mongoliei, Serbiei, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului vor avea loc în paradă cu soldații ruși.

Ne bucurăm să ne întâmpinăm prietenii, oaspeții din diferite țări, care au venit la Moscova pentru a aduce un omagiu tuturor celor care au apărat pacea de pe planetă.

Nu vom uita niciodată contribuția aliaților noștri la abordarea victoriei, semnificația celui de-al doilea front, deschis în iunie 1944. Onorăm luptătorii curajoși ai forțelor armate ale tuturor statelor din coaliția anti-hitleristă, o fază a tuturor luptătorilor împotriva nazismului, care au acționat fără teamă în Europa.

Știm, de asemenea, în fața provocărilor cu care planeta se confruntă astăzi, într-un sens special acut, care este cea mai mare valoare - un om, visele sale, bucuriile, speranțele, o viață liniștită, calmă, creativă.

Înțelegem cât de important este consolidarea prieteniei și a încrederii între națiuni și suntem deschiși la dialog și cooperare cu privire la cele mai presante probleme de pe agenda internațională.

Printre ele se numără crearea unui sistem de securitate comun fiabil, de care are nevoie o lume modernă complexă, în schimbare rapidă. Doar împreună îl putem proteja de noi amenințări periculoase.

Dragi prieteni!

Astăzi, veteranii Marelui Război Patriotic trăiesc în diferite țări. Dar este imposibil să-și împărtășească singurul și marele gest de mântuire a națiunilor întregi de la moarte, barbarie și înrobire. Acest vis, fără nicio exagerare, este proprietatea întregii omeniri.

Recunoștința noastră față de voi, dragi veterani, este incomensurabilă. Ați dovedit cu viața, destinul dvs., cât de important este să puteți apăra valorile păcii, umanismului și dreptății.

Vom face tot ce ne stă în putere, astfel încât memoria realizărilor voastre eroice să nu se estompeze. Este datoria conștiinței noastre și a responsabilității noastre față de prezent și viitor.

Slavă generației care a învins nazismul!

Slavă eroilor Marelui Război Patriotic!

Ura!”

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.