Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Vladimir Putin l-a urecheat, în public, pe premierul său, Dmitri Medvedev, la congresul partidului Rusia Unită: 'Căutaţi soluţii!'

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a invitat, sâmbătă ,partidul aflat la putere în Rusia - în scădere de popularitate, cu un scor electoral sub aşteptările Kremlinului şi reunit în congres- să-şi asume responsabilităţile şi să "răspundă problemelor oamenilor" pentru a redeveni maşinăria câştigătoare de altădată, notează France Presse.

La complexul VDNH - Expoziţia Realizărilor Economiei Naţionale, parcul moscovit deschis în 1939 pentru a glorifica realizările comunismului şi reînnoit cu cheltuieli mari în 2014- Vladimir Putin a ţinut un discurs în faţa a 2.000 de delegaţi, între care numeroşi guvernatori regionali, deputaţi şi senatori şi premierul Dmitri Medvedev, liderul partidului Rusia Unită.

Citește și: Aroganță maximă- Cum a fost surprinsă Elena Udrea la piață

"Trebuie să găsiţi şi să ridicaţi voi înşivă problemele presante, fără aştepta" un consemn din partea Kremlinului, a cerut Putin de la tribună. "Încercaţi să rezolvaţi problemele voi înşivă", a continuat el, citând ca exemple spitalele în stare precară şi şcolile supraaglomerate.

"Trebuie să vedeţi pe teren tot ceea ce responsabilii nu văd. Căutaţi soluţii!", a adăugat Putin, care nu este în mod oficial membru al partidului pe care l-a fondat în 2001, informează agerpres.ro.

Citește și: Vești din partea Gabrielei Firea- Beneficiu uriaș pentru o categorie de angajați

Rusia Unită înregistrează un deficit de imagine pe fondul stagnării economice şi a unei reforme nepopulare a sistemului de pensii. Congresul de sâmbătă îi va servi pentru a pregăti alegerile legislative din 2021, desemnând o echipă de campanie şi lansându-se cu mult timp înainte.

Vladimir Putin a subliniat "imensa importanţă" a acestor alegeri pentru viitorul partidului, cerându-le membrilor săi să facă astfel încât "oamenii să resimtă schimbările pozitive în viaţa lor".

Citește și: E oficial- Câte zile vom avea libere de sărbători

"Susţinătorii noştri nu au dreptul moral să nu-şi finalizeze lucrurile, să se eschiveze, să se ascundă în spatele unor promisiuni deşarte, al populismului, să-şi disimuleze eşecul şi incompetenţa", a mai spus el.

Prezenţa preşedintelui rus nu este nici pe departe simbolică. Intenţia lui este de a dinamiza formaţiunea plafonată la 32,6% din intenţiile de vot, departe de cele 54% obţinute la alegerile din 2016, potrivit ultimului sondaj al Institutului public VŢIOM.

Citește și: Olguța Vasilescu reclamă un fake-news: ‘Acum l-au scos și pe Dragnea în vitrină’

Chiar dacă oficial nu este membru al partidului, "Putin estimează că nu există o alternativă la Rusia Unită, că este partidul de care are nevoie", notează analista Tatiana Stanovaia, fondatoarea think tank-ului R.Politic.

Preşedintele rus, care întruneşte 70% de opinii favorabile, vrea în special să reintroducă disciplina în rândurile partidului după ce numeroase cadre au dorit să se distanţeze de acesta, prezentându-se ca "independenţi" la alegerile locale din septembrie pentru a evita să fie afectaţi de scăderea de popularitate a Rusiei Unite.

Citește și: Ludovic Orban zguduie sistemul! Îi schimbă pe toți

Reprezentanţii partidului au înregistrat mai multe eşecuri, în special la Moscova.

Insuccesele Rusiei Unite dezvăluie o altă problemă importantă: dificultatea de a ancora sistemul politic în afara figurii omului providenţial, Vladimir Putin.

Citește și: Aroganță maximă- Cum a fost surprinsă Elena Udrea la piață

"Este puţin probabil ca Rusia Unită să supravieţuiască fondatorului său", opinează Konstantin Kalacev, potrivit căruia principala funcţie a partidului este de a "servi drept paratrăsnet" preşedintelui.

"El îşi asumă toate păcatele puterii, este vinovat de toate: birocraţie, corupţie, scăderea veniturilor populaţiei. Vinovat este partidul, dar nu Putin. Rusia Unită este percepută ca formaţiunea 'escrocilor şi hoţilor' ( potrivit sloganului lansat de opozantul Aleksei Navalnîi), dar Putin este sacru", continuă analistul.

Citește și: Vești din partea Gabrielei Firea- Beneficiu uriaș pentru o categorie de angajați

În opinia experţilor, Rusia Unită este în prezent o anexă a Kremlinului, neaducând nici idei, nici strategie şi fiind inutilă între două perioade electorale. Secretarul general al partidului, Andrei Turciak, a promis în acest context o reînnoire a structurilor formaţiunii, cu numirea unor conducători noi.

Dar, potrivit Tatianei Stanovaia, dacă Kremlinul înţelege că "partidul are nevoie să fie salvat", el "subestimează" gravitatea situaţiei, în timp ce o serie de 15 alegeri regionale sunt prevăzute să aibă loc în 2020.

Citește și: E oficial- Câte zile vom avea libere de sărbători

Conform expertei, nicio mare reformă a Rusiei Unite nu va putea să aibă loc atât timp cât intenţiile lui Vladimir Putin după 2024, dată la care i se încheie actualul mandat de preşedinte, nu vor fi cunoscute.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.