Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viitorul guvern trebuie să respecte valorile europene (preşedintele austriac)

Sebastian Kurz

Viitorul guvern austriac trebuie să respecte principiile europene cheie, a cerut marţi preşedintele Alexander Van der Bellen, în timp ce a lansat discuţii asupra unui cabinet ce ar putea include miniştri de extremă-dreaptă, relatează dpa. Fost lider al Partidului Verde, Van der Bellen a anunţat că îl va însărcina pe Sebastian Kurz, în vârstă de 31 de ani, să formeze un nou guvern după ce Partidul Popular Austriac (OeVP, conservator) al lui Kurz a câştigat alegerile parlamentare desfăşurate duminică.

Partidul Libertăţii (FPOe, extrema-dreaptă) pare cel mai probabil partener de coaliţie, având în vedere scorul bun obţinut duminică şi poziţia sa anti-imigraţie asemănătoare cu cea a conservatorilor. "Voi urmări îndeaproape ca asigurarea respectării valorilor fundamentale europene înscrise în Constituţia noastră să rămână busola ce orientează Austria în viitor", a declarat Van der Bellen.

Ambele partide de dreapta vor să restrângă imigraţia din ţările mai sărace din Estul UE prin diminuarea ajutoarelor sociale pentru străini, în ciuda principiului european al liberei circulaţii. În plus, atât conservatorii cât şi extrema dreaptă au pledat pentru o abordare mai restrictivă faţă de imigraţia ilegală, după ce peste 130.000 de de migranţi au cerut azil în Austria în anii 2015 şi 2016.

FPOe doreşte de asemenea ca Austria să-şi reevalueze calitatea de membru al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Van der Bellen a adăugat că va examina candidaţii ministeriali înainte de a depune jurământul. Deşi FPOe a fost activ în îndepărtarea membrilor săi de partid cu viziuni radicale, critici de stânga şi politologi au subliniat că unii oficiali ai partidului încă au legături cu cercuri naţionaliste sau extremiste, conform Agerpres.

Liderul FPOe Heinz-Christian Strache a participat la evenimente organizate de extremişti de dreapta în tinereţe, dar a subliniat că nu le-a împărtăşit părerile. Strache a reafirmat marţi că partidul său încearcă să obţină conducerea Ministerului de Interne în viitorul cabinet, susţinând că FPOe este "doar un partid de securitate" al Austriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.