Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viitorul PNL, la mâna instanței. Planul lui Orban de control al partidului. Decapitări în filiale

Inquam Photos / Octav Ganea
ludovic orban rusine psd

Data de 19 februarie se poate  dovedi crucială pentru conducerea PNL. Este ziua în care liderul Ludovic Orban ar putea  primi o decizie definitivă în dosarul în care este acuzat de de folosirea influenței sale de politician în scopul obținerii unor foloase necuvenite.  O confirmare  a primei decizii de achitare  va  întări autoritatea lui Orban  în partid  și așa destul de contestată și-i va oefri acestuia prilejul să ia câteva  decizii controversate la nivelul filialelor, amânate de ceva vreme. O răsturnare a situației printr-o  condamnare ar deschide Cutia Pandorei în principalul partid de Opoziție care încă nu și-a  regăsit suflul după ultimele înfrângeri  electorale și care nu dispune de omul providențial ca să-l scoate la liman la viitoarele  alegeri.

Vezi şi: Ministrul Justiției prezintă calendarul: Propunerea cu privire la Kovesi NU va fi făcută în Parlament

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte a fixat pentru această după-amiază, pledoariile  finale în dosarul lui Orban. Liderul PNl va  avea posibilitatea  să-și facă cunoscut punctul de vedere  în ultimul cuvânt acordat de instanță. Sentința poate fi dtă tot astăzi sau poate suferi o nouă amânare dacă judecătorii convin că este necesar ca avocații să-și depună concluziile scrise.

Colegii săi de partid  așteaptă decizia cu sufletul la gură. Motivele sunt însă  diferite, în funcție de interesele particulare ale fiecăruia. Sunt liberali care ar deschide șampania dacă Orban ar primi o decizie definitivă de condamnare, soarta lor de lideri de filliale sau de politicieni marginalizați în urma accederii liberalului în fruntea partidului putând cunoaște o nouă  întorsătură. Alții, în special cei care și-au legat  soarta de evoluția noului președinte PNL sau care l-au  susținut la ultimul Congres, și-ar putea vede așteptările sfărâmate.

Iar presiunea așteptărilor partizanilor săi este mare pe umerii lui Orban.  Orban a devenit președintele PNL cu aportul unor  vechi liberali, dar și  al liderilor din fostul PDL conștienți că nu au  un contracandidat cu șanse pe care să îl opună acestuia la Congres. Prin alegerea  făcută, toți cei în cauză sperau  că vor  avea mai multă libertate de mișcare și că nimeni nu le va amenința  funcțiile politice nou dobândite  sau reconfirmate prin alegeri interne.

Vezi şi: Ședință importantă la PSD, cu o zi înainte de marele anunţul despre Kovesi

Susținut la Congres de 27 de lideri de filiale,  Orban era  conștient că în schimbul sprijinului va  trebui să  onoreze anumite pretenții. O parte, în special cele ale liderilor fostului PDL le-a potolit prin crearea unui echilibru de reprezentare în rândurile noului Birou Executiv, în particular la nivelul prim-vicepreședinților de partid și a vicepreședinților națaionali și regionali.

Cu toate acestea a fost nevoie de numai câteva luni, pentru ca liberalii să priceapă  că Ludovic Orban nu se  va  lăsa la mâna liderilor de filiale care i-au susținut candidatura la șefia PNL.  Noile modificări operate  la statutul de partid și validate în Consiliul Național  i-a determinat pe unii liberali să spere ca dosarul în care este implicat Orban  să  devină pârghia prin care sș-l schimbe  din fruntea partidului și să pună în locul său un om de paie, mai ușor de manevrat  de către liderii din eșalonul doi de conducere.

Orban a devenit președintele PNL cu aportul unor vechi liberali, dar și  al liderilor din fostul PDL conștienți că nu au  un contracandidat cu șanse pe care să îl opună acestuia la Congres. Prin alegerea  făcută, toți cei în cauză sperau  că vor  avea mai multă libertate de mișcare și că nimeni nu le va amenința  funcțiile politice nou dobândite  sau reconfirmate prin alegeri interne.

La nivel declarativ, noile măsuri, însoțite de sancțiuni, erau menite să  reorganizeze politica de finanțe a partidului, dar și impulsioneze liderii de filiale  locale, și nu numai, să se implice mai mult în susținerea  acțiunilor de partid. Filialele  au acum obligația să  nu îndatoreze partidul și să nu mai cheltuie mai mult decât au în conturi.  De asemenea, cine nu achită cotizațiile  în termen de  cel mult șase luni către  trezoreria  partidului riscă pierderea  funcției de lider de filială. La fel și cei care nu depun, trimestrial, un bilanț al activității  organizației pe care o păstoresc.

Vezi şi: STUDIU ştiinţific: Cercetătorii au descoperit ceaiul care te face mai inteligent

În baza acestor  bilanțuri, Orban  și  restul conducerii BEx vor face  evaluări care  vor  cântări greu pe viitor, mai ales în întocmirea  viitoarelor  liste  cu  candidați eligibili pentru alegerile europarlamentare, locale și generale. Filiala care va sta prost la  acest capitol va suporta consecințele de  vigoare care pot   merge  până la pierderea dreptului de a  veni cu propriile propuneri de candidaturi  sau, mai grav, până la  depunerea  mandatului de către conducerea locală și  la reorganizarea organizației de către  conducerea   centrală. În acest sens, Orban  a eliminat și  interdicția cumulului de funcții politice - un liberal nu putea să mai fie și lider de filială și membru cu funcție în BEX sau BPN-ul partidului.

Aceste modificări crează premisele schimbării pe viitor a liderilor de filiale aleși în cadrul  scrutinurilor interne,  fie cu alți colegi din filială, fie cu alți liberali  parașutați de la centru sau  din  alt județ. Nu este atunci de mirare că noile prevederi statutare au fost percepute ca o amenințare de către actualii lideri de filiale, deoarece poate  constitui, pe viitor, motivul destituirii lor din funcție, nu doar o știrbire a autorității lor locale.

În curând, intențiile liderului PNL de consilidare a propriei autorități în detrimentul  colegilor lideri de filiale s-au făcut auzite. Florin Alexe, liderul PNL Sector 3, știe de luni bune că  și-ar putea pierde  funcția, pe fondul colaborării consilierilor liberali cu PSD în  Consiliul Local  al Primăriei de sector, controlate de către social-democratul Robert Negoiță. Situații similare, de colaborare punctuală au fost înregistrate și în cazul  celorlalte filiale de sector din Capitală, susțin surse din conducerea PNL, dar și în teritoriu.

Conform surselor  citate,  în caz de decizie definită de achitare, Orban va trece la fapte și va decapita unii lideri de filiale care nu au performat, în paralel cu organizarea de alegeri în filialele unde există  situații de interimat.

"Toate filialele din București, inclusiv Bușoi ca lider peste ele, sunt principalele vizate. În teritoriu, vor avea loc schimbări în organizațiile de Neamț, Maramureș sau Bistrița Năsău. Principalul motiv care va  fi invocat va fi blatul cu PSD. În realitate însă,  Orban  vrea să-și instaleze oameni devotați propriei cauze, care să-i susțină efortul de reorganizare și mobilizare pentru viitoarele alegeri europarlamentare. În caz de eșec la aceste alegeri, tot va avea  spatele asigurat, pentru că este puțin probabil ca  noii lideri de filiale instalați de el să-i ceară demisia așa cum s-a întâmplat cu Crin Antonescu acum  ceva ani buni",  ne-au explicat sursele citate.

În aceste condiții nu este de mirare că unii din foștii susținători ai lui Orban, dar și adversari caută acum  omul potrivit pentru interesele lor.  Toți speră ca dosarul în care este implicat Orban să  creeze  conjunctura favorabilă  pentru debarcarea acestuia din fruntea PNL.  Mai ales că adversarii lui Orban nu duc lipsă de pretendenți pentru postul de înlocuitor al acestuia.Numărul doi în partid, secretarul general Robert Sighiartău, este considerat omul potrivit pentru un asemenea rol, nefiind implicat în niciun scandal de natură penală, dar în același timp, prea necopt politic pentru a fi un lider cu autoritate. În fapt, oameni precum Bolojan, Falcă și Hava speră ca ei să fie cei care ar conduce partidul din umbră într-un astfel de caz.  Și Ben Oni  Ardelean  are aspirații similare. La fel, liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu, chiar dacă își datorează funcția lui Orban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.