Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Viktor Orban reia atacurile la adresa UE după suspendarea FIDESZ din PPE: 'I-am dat în vileag şi fireşte că sunt supăraţi'

washingtonpost.com
Viktor Orban

Guvernul ungar ar putea relua campaniile media împotriva instituţiilor Uniunii Europene, a sugerat duminică premierul Viktor Orban, într-un moment în care partidul său naţionalist, Fidesz, turează motoarele în vederea alegerilor europarlamentare din 26 mai, transmite Reuters, conform agerpres.ro

Partidul Popular European (PPE) a decis miercuri seară suspendarea formaţiunii de guvernământ din Ungaria, Fidesz, condusă de premierul Viktor Orban, urmând să se formeze un comitet ce va evalua şi va întocmi un raport privind respectarea statului de drept şi a valorilor PPE în Ungaria. 

Decizia a fost determinată, în parte, de campania media prin care Viktor Orban l-a atacat pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, înfăţişându-l ca pe un susţinător al imigraţiei masive în Europa şi ca pe o marionetă a miliardarului american de origine ungară George Soros, acuzaţii respinse de Comisia Europeană ca fanteziste.

Lovitură de teatru - Viorica Dăncilă: Nu am spus că eu voi muta ambasada. Decizia finală e la Iohannis / REPLICĂ pentru Cotroceni


Orban a încetat atacurile şi a prezentat scuze membrilor PPE, dar discursul său a reluat tonul bătăios într-un interviu acordat duminică postului public de radio. 

"Oamenii sunt un pic supăraţi pe noi la Bruxelles pentru că la începutul campaniei electorale pentru Parlamentul European am desfăşurat o campanie de informare în Ungaria arătând, în esenţă, ce punea Bruxelles-ul la cale", a declarat Orban. 

"I-am dat în vileag şi fireşte că sunt supăraţi", a adăugat premierul ungar. 

Reuters aminteşte că premierul naţionalist al Ungariei a avut deseori conflicte cu UE pe subiectul campaniilor sale împotriva imigraţiei şi a reformelor din domeniul justiţiei. 

"Treaba noastră acum este să continuăm să informăm poporul despre ce are de gând Bruxelles-ul", a adăugat Orban în interviul acordat."Nu ar trebui să dăm înapoi, nu ar trebui să ne speriem pentru că adversarul ne confruntă şi ne atacă cu furia celor care au fost daţi în vileag".

Simona Halep, după calificarea chinuită: Am alergat ca nebuna trei ore și am rezistat


Întrebat dacă aceste afirmaţii înseamnă că Budapesta va relua campaniile media anti-EU, un purtător de cuvânt al executivului de la Budapesta a refuzat să comenteze, afirmând doar: "cuvintele prim-ministrului vorbesc de la sine". 

Orban şi-a îndreptat criticile şi asupra vicepreşedintelui Comisiei Europene Frans Timmermans, socialistul european care vizează postul deţinut în prezent de Juncker, după alegerile europarlamentare din mai. El s-a referit la Timmermans ca la un birocrat bruxelez intangibil, care trăieşte "într-o bulă". 

În acelaşi interviu, citat de dpa, Orban a afirmat că "la Bruxelles se construieşte o elită birocratică care a pierdut legătura cu realitatea". 

El a cerut ascultătorilor să voteze pentru Fidesz la scrutinul europarlamentar "pentru a arăta celor din Bruxelles că ceea ce se întâmplă în Ungaria este ceea ce doreşte poporul ungar" şi a adăugat că politica UE nu ar trebui dictată la Bruxelles de "partide care deviază spre stânga". 

Şeful executivului de la Budapesta a mai declarat că rezultatul votului european va determina dacă partidul său rămâne în PPE sau va căuta o altă alianţă în Europa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.